Krausz Ferenccel az élen 107 Nobel-díjas ítélte el az oroszokat

külföld
szeptember 03., 13:05

Krausz Ferenc kezdeményezésére ítélte el 107 Nobel-díjas tudós a Kijev elleni orosz támadásokat. Közös nyilatkozatuk szerint a bizonyítékok alapján nem kétséges, hogy július 8-án az Ohmatdit gyermekkórház volt az orosz támadás célpontja, márpedig az egészségügyi létesítmények és a civilek elleni támadások háborús bűncselekménynek minősülnek.

A közös nyilatkozatot a 2023-as fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc a Nobel-békedíjas amerikai Jody Williamsszel ketten kezdeményezték, és már 107-en írták alá. Erről Krausz az Indexnek beszélt. A nyilatkozat kifejezetten a július 8-i, Kijev elleni orosz támadásokat ítéli el. Aznap lőtték rakétákkal az Ohmatdit kórházat is, ahol 600 beteget ápoltak, a kórházban ketten haltak meg, 16-an pedig megsebesültek, köztük gyerekek is. A július 8-i orosz támadásoknak összesen legalább 47 áldozata volt, 170-en pedig megsérültek.

„Nem fogadjuk el Oroszország állításait, miszerint nem céloz civileket vagy polgári infrastruktúrát. A gyermekkórház elleni támadásról készült videók és fotók egyértelműen bizonyítják, hogy a kórház volt az orosz támadás célpontja. Lakóépületeket is eltaláltak. Az ENSZ szerint több mint 11 ezer civil halt meg Ukrajnában, és 22 ezren sebesültek meg az orosz invázió óta”

– áll a Nobel-díjasok nyilatkozatában. Ugyanebben a szövegben azt is elítélték, hogy bár az ENSZ BT más rendkívüli ülést tartott, de ezen - Oroszország elnöksége alatt - nem tudtak érdemi döntést hozni. „Ez az igazságszolgáltatás paródiája, ami jól mutatja, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének reformjára már régóta szükség van. A bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni. A büntetlenség csak az erőszakot szítja” – áll a Krausz által kezdeményezett nyilatkozatban.

Kiemelt videóink