Düböröghet a Last Christmas: előrehozta október elsejére a karácsonyt Nicolás Maduro

külföld
szeptember 04., 08:07

Venezuela kétes körülmények között újraválasztott elnöke – akinek mostanra már a diktatúrákhoz dörgölődésben világklasszis színvonalon játszó magyar diplomácia is hátat fordított –, az országot tizenegy éve vezető Nicolás Maduro hétfőn ismét megbabrálta a naptárat, gyakori tévés szerepléseinek egyikén ugyanis azt mondta:

„Szeptember van, és máris olyan érzés, mintha karácsony lenne. Ezért idén – tiszteletem és köszönetem jeléül – elrendelem, hogy a karácsonyt előrehozzuk október 1-jére”.

A Guardian megjegyzi: bár szokatlannak tűnhet Maduro döntése, hogy előrehozza a karácsonyi ünnepségeket, ez egyáltalán nem példa nélküli. A politikus már többször is megtette ugyanezt, mióta hivatalba lépett mentora, Hugo Chávez 2013-as korai halála után. Venezuela tekintélyelvű vezetője, aki szakértők szerint viharos 11 éves uralmának legnagyobb politikai kihívásával néz szembe, minden venezuelai számára „béke, boldogság és biztonság” karácsonyát ígérte.

A karácsonyi ráhangolódás ugyanakkor elég faramucin kezdődött. A venezuelai katonai kémelhárítás, a DGCIM készített egy propagandavideót a kormány egyik célpontjának letartóztatásáról, amihez a Carol of the Bells című baljós zenéjét használták fel. A dal spanyol nyelvű adaptációja arra figyelmezteti a rosszcsont gyerekeket, hogy karácsonykor eljön értük egy gonosz lény; a szöveg szerint „ha rosszat tettél, akkor eljön! (...) Meg fog keresni téged! Jobb, ha elbújsz!”.

Mindezzel akkor üzentek a venezuelaiaknak, amikor az ország a Maduro-éra legkeményebb időszakát éli. Országszerte és a világpolitikában is hatalmas tiltakozást váltott ki Madurónak az a döntés, hogy a júliusi elnökválasztás után győztesnek kiáltotta ki magát, miközben egyre több bizonyíték utal arra, hogy valójában csúfos vereséget szenvedett ellenzéki riválisával, Edmundo Gonzálezzel. És miközben a választást lebonyolító hatóságok nem hajlandóak kiadni a szavazóhelyiségek részletes szavazási eredményeit, hétfőn Maduro rezsimje elfogatóparancsot adott ki González letartóztatására. A választások utáni tiltakozások ellen az erőszakszervezetek keményen felléptek, több mint húsz embert megöltek és 1700-at bebörtönöztek be.

Ezek után nem meglepő, hogy hétfői lapinformációk szerint az Egyesült Államok készen áll arra, hogy szankciókat vezessen be a venezuelai kormányzat 15 vezető személyisége ellen, mondván: azok akadályozták „a szabad és tisztességes elnökválasztások megtartását”. A jelentések szerint a célpontok között van Yván Gil külügyminiszter, Caryslia Beatriz Rodríguez Rodríguez, a legfelsőbb bíróság elnöke és Rosalba Gil Pacheco, a választási tanács egyik vezető tagja.

Kiemelt videóink