Hadházy talált egy kamu gyümölcsfeldolgozót, amiről kiderült, hogy valójában kettő, ráadásul gyümölcshöz nincs közük, felszámolt céghez van

belföld
szeptember 04., 09:39

Hadházy Ákos önkritikát gyakorolt. Bevallotta: elnézte.

Még tavaly májusban mutatott be egy Tolnai megyei gyümölcsfeldolgozót, amelyről akkor azt írta: „egy olyan budapesti építési vállalkozás (!) építi fél milliárd (!) EU-s pénzből, amelynek még működő honlapja sincsen, viszont az Opten cégjegyzék különösen magas kockázatú cégként tartja nyilván”.

El kellett telnie több mint egy évnek, hogy a független parlamenti képviselő egy mai posztjában korrigálja magát: az Integritás Hatóság jelentésének köszönhetően ugyanis kiderült, hogy

nem egy, hanem két gyümölcsfeldolgozó is épült egymás mellett, méghozzá „ugyanazok a tulajdonosok, ugyanarra a helyre, ugyanazokkal a kivitelezőkkel (eltérő árakon), csak két különböző cég nevén”, amire összesen nagyjából egymilliárd forint közpénzt kaptak.

A két cég egyike, a politikus első fotóján szereplő Sunset-Bau Kft. Ezt 2010 áprilisában alapította egy tolnai magánszemély, 2014-ben néhány hónapig száz százalékban egy tahitótfalusi magánszemélyé volt, majd beszállt tulajdonosnak egy zuglói ingatlanos-építőipari cég is, majd még annak az évnek a végén egy 13. kerületi ingatlanos cég lett a többségi tulajdonosa, 2017 végén egy terézvárosi, majd 2020 januárjában egy II. kerületi lakcímű magánszemély, W. Anita lett a tulajdonosa.

Ő közvetlenül vagy közvetve hat különböző cégben érintett, ezek közül az Optenben ötről találni „regisztrált negatív információt”, az öt egyike a Sunset-Bau. Ennél a társaságnál 2011 óta összesen tíz végrehajtást rendeltek el, ebből hármat, egy adóhivatalit és két közjegyzőit akkor, amikor már a mostani tulajdonosé volt a cég.

A tulajdonossal azonos címen lakik W. Viktor, akinek a vezetékneve megegyzik W. Anitáéval, az anyjuk neve eltér. W. Viktornak tizenhat cégben van érdekeltsége – ezek közül hétről van negatív információ a cégadatokban –, egyikük az a 2F Bau Kft., amely neve Hadházy új, idei fotóinak egyikén látható.

link Forrás

Ez a cég azért érdekes, mert miközben a Sunset-Bauhoz hasonlóan nagyjából félmilliárd forint támogatást kapott a gyümölcsfeldolgozó megépítésére – a cégadatok szerint egyiknek sincs kötődése az agráriumhoz, sokkal inkább az építőiparhoz és az ingatlanszektorhoz –, idén július 16-án már elrendelték a felszámolását. Ezt megelőzően ennek a 2F Baunak összesen tizenkét végrehajtási eljárása volt, ezekből 2023-2024-ben hét indult.

A 2003-ban alapított társaság tulajdonosai között 2013 januárjában bukkant fel először W. Viktor neve, aki 2018-ban lett többségi tulajdonos, és tulajdonostársai között van W. Jánosné, illetve volt 2018-ig W. János – a személyes adatok alapján ők feltehetően W. Viktor szülei. A 2F Bau 2023-ról már nem adott le beszámolót, 2022-ben még 7 milliárd fölötti árbevétele és 795 milliós adózott nyeresége volt.

A cégnyilvántartás szerint a két, egyenként félmilliárdos támogatást felmarkoló cég egyikének, a Sunset-Baunak 2 alkalmazottja van, a 2F Baunak az utolsó beszámolója szerint 17 volt.

A Hadházy által idézett IH-jelentés szerint

„felmerül a gyanú, hogy a beszerzést célzottan irányították, az ajánlatok nem tükrözik a valós költségeket. A[z Integritás] Hatóság megállapította, hogy az azonos műszaki tartalommal bíró projektekre beadott, azonos ajánlatadóktól származó ajánlatok között jelentős eltérés mutatkozik, illetve mindkét, a jelentés tárgyát képező VP-s projekt esetében azonos a kivitelező alvállalkozó”.

A hatóság ezért a fentiek kivizsgálása érdekében „szabálytalansági eljárások lefolytatására kötelezte az irányító hatóságot”, zárul az IH jelentése. Amihez Hadházy annyit fűz hozzá: a szabálytalansági eljárása eredménye „nyilván attól függ, hogy a tulajdonos melyik fideszessel van jóban, vagy melyiküket fizették le”.

A politikus szerint „biztosan van kapocs” a vállalkozók és a Fidesz között, „mert enélkül nem dobtak volna hozzá[juk] több, mint egy milliárd ellopható pénz”. Szerinte az ügyből vádemelés sem lesz, „az meg egészen biztosan nem derül ki, melyik fideszes szólt oda, hogy kapják meg a pénzt”.

Kiemelt videóink