Jelentős kormányátalakítás Ukrajnában, lemondott három miniszter és egy miniszterelnök-helyettes

külföld
szeptember 04., 06:22

Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi miniszter is benyújtott a lemondását a parlamentnek – jelentette be az ukrán parlament elnöke. Távozik továbbá Olha Sztefaniscsina európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, Vitalij Koval, az ukrán vagyonkezelő alap elnöke.

A Reuters szerint Volodimir Zelenszkij elnök és politikai szövetségesei még azelőtt lépéseket tehetnek a pozíciók betöltésére, hogy Zelenszkij ebben a hónapban az Egyesült Államokba utazik. Ott a reményei szerint „győzelmi tervet” mutathat be Joe Biden amerikai elnöknek, országa egyik legfontosabb szövetségesének.

Zelenszkij hétfő este beszédet mondott, amiben úgy fogalmazott: „Az ősz rendkívül fontos lesz Ukrajna számára. Az állami intézményeinket pedig úgy kell átalakítani, hogy országunk elérje mindazokat az eredményeket, amelyekre mindannyiunknak szüksége van”. Arról is beszélt, hogy nemcsak a kormányzat egyes területeit kell megerősíteni ezekkel a személycserékkel, hanem változások lesznek az elnöki hivatalban is.

Kiemelt videóink