Újraindultak a gázai tüntetések a Columbián az őszi szemeszter kezdetével

külföld
szeptember 04., 06:36

A Columbia Egyetem diákjai újabb demonstrációkkal és fokozott biztonsági intézkedésekkel kezdték meg a tanévet a híres New York-i kampuszuk előtt, írja a BBC. Az előző szemeszter az Egyesült Államok legnagyobb és leghosszabban elhúzódó egyetemi tüntetéseit hozta az intézményben, amikor a diákok Izrael gázai katonai művelete ellen tiltakoztak.

A rendőrség szerint kedden legalább két letartóztatás történt, de a gyűléseket „békésnek” minősítették.

A palesztinbarát tüntetők – akik közül sokan a hagyományos keffiyeh, más néven shemagh kendőbe burkolóztak – a tüntetés helyszínétől több háztömbnyire is hallatszottak kedd reggel. Azt skandálták, hogy „Szabad Palesztinát”, közben dobolva körbe-körbe vonultak az egyetem híres vaskapuja előtt. A barikádok túloldalán diákok és alkalmazottak figyelték a tüntetést, miközben sorban álltak, hogy alaposan ellenőrizzék személyazonosságukat, mielőtt beléphetnének az egyetem területére.

Odabent a legnagyobb rendbontás kedden dél körül történt, amikor a Low Memorial Library előtti Alma Mater szobrot vörös festékkel öntötték le. A területet lezárták, és megkezdődött a szobor megtisztítása.

link Forrás

A Columbia előző tanéve azzal zárult, hogy a New York-i rendőrség rajtaütött egy palesztinbarát táboron, amely elfoglalta az egyetemi udvart. A tüntető diákok ezután rövid időre elfoglaltak egy egyetemi épületet, amelyet a rendőrség végül kiürített, ami több mint száz letartóztatáshoz vezetett. Az intézmény vezetése ezek után lemondta a fő diplomaosztóját, majd augusztusban távozott posztjáról Minouche Shafik, aki a Columbia elnökeként engedélyezte a rendőrségi razziát.

Kiemelt videóink