Van egy rossz hírünk a szotyizás szerelmeseinek

gazdaság
szeptember 04., 11:35

Idei csúcsára nőtt a napraforgó termelői ára, írja az Agroinform. Áfa és szállítási költség nélkül 166 455 forintba kerül az ipari napraforgómag egy tonnája, ami 25 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. És ami még mellbevágóbb: egyetlen hét alatt 10 százalékkal nőtt az ár.

A történelmi rekordról azonban még messze vagyunk, 2022 nyarán 300 000 forint fölött is volt a napraforgó tonnánként ára, de szeptember elején is – tehát pont két évvel ezelőtt – 250 000 forint fölött volt.

A mostani intenzív áremelkedés a kedvezőtlen időjárási körülményekkel és az emiatt várható alacsony terméseredményekkel magyarázható. „A virágzás idején a túlzottan meleg, száraz időjárás, párosulva a csapadékhiánnyal, a délkelet-európai tagországokban és Magyarországon erőteljesen csökkentette a termést” – írja a szaklap. A kedvezőtlen körülmények miatt az EU-ban 5 százalékkal elmaradhat a termésmennyiség a tavalyitól.

Magyarországon a minisztérium tájékoztatása szerint idén 1,9 millió tonna napraforgómag kerülhet tárolókba. Tavaly az agrárkamara adatai szerint (pdf) 2 012 254 tonna volt a termés, vagyis nálunk 5,5 százalék körüli lehet a visszaesés.

Kiemelt videóink