Elegük van a szlovák kultúrában dolgozóknak a Fico-kormány ideológiai nyomásából, most sztrájkkészültséget hirdettek

külföld
szeptember 05., 19:27

Szlovákiában számos színház, galéria és más kulturális intézményt fogott össze, hogy fellépjen a Fico-kormány nyomása ellen. Az OK! (Otvorená Kultúra, vagyis Nyitott kultúra) szerveződés - amiről a Qubit írt a napokban - sztrájkkészültséget hirdett azzal a céllal, hogy a politikusok szakmai párbeszédet folytassanak a kultúrában dolgozókkal, és leváltsák a jelenlegi kulturális minisztert.

Az OK!, Otvorená Kultúra tüntetése augusztus közepén, Pozsonyban
photo_camera Az OK!, Otvorená Kultúra tüntetése augusztus közepén, Pozsonyban Fotó: Jan Sipocz / OK! Facebook

A Nyitott Kultúra közleménye szerint a Fico-kormány megválasztása, és az akkor hivatalba lépő Martina Šimkovičová kulturális miniszter irányítása óta radikálisan romlott a kultúrában dolgozók munkakörülménye. Elmondásuk alapján a minisztérium megfélemlíti azokat, akik nem kívánnak behódolni a kormány által hirdetett ideológiának.

Šimkovičová a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tagja. Az SNS a Robert Fico vezette koalíció legkisebb tagja. A párt leginkább arról ismert, hogy orosz mintára külföldi ügynöknek minősítenék a külföldről támogatást kapó szervezeteket, és a magyar mintát utánozva a kormány alá próbálják gyűrni a közmédiát. Miniszterük kirúgta több kulturális intézmény vezetését (köztük a nemzeti galériáét és a nemzeti színházét), emellett megfogadta, hogy leállítja az LMBTQ oktatási projektek finanszírozását.

A kultúrában dolgozók ezt megelégelték: „A Kultúrsztrájk életre hívása a kultúra, a művészet és a kreatív iparban tevékenykedők tömeges elégedetlenségének megnyilvánulása a minisztérium jelenlegi vezetésével, valamint az általuk teremtett feltételekkel szemben” – mondta Veronika Němcová, a Nyitott Kultúra platform egyik képviselője.

A sztrájkkészültség csak az első lépése a Nyitott Kultúra platformnak, ami 340 szervezetet és 1900 egyént képvisel a kreatív ágazatban. Ha a minisztérium továbbra sem hajlandó a párbeszédre, akkor a teljes sztrájk következhet.

Egyelőre nem úgy néz ki, hogy megértésre találtak, a minisztérium tudomásul vette, hogy sztrájkkészültség van, de elutasította a megfélemlítés és a szakértelem hiányával kapcsolatos vádakat. (Új szó, Reuters)

Szerző: Szántó Dániel