Négy embert lőtt le egy 14 éves fiú Georgia államban

külföld
szeptember 05., 06:26

Egy 14 éves fiú nyitott tüzet szerdán Georgia állam Winder városában az Apalachee középiskolában, ahol megölt két tanárt és két diákot, nyolc diákot és egy tanárt pedig megsebesített.

A 14 éves fiút helyben elfogták, ellene felnőttként indítanak eljárást. A rendőrség sajtótájékoztatója szerint a gyerek által használt fegyver egy „AR-platform stílusú fegyver” volt.

photo_camera Fotó: CHRISTIAN MONTERROSA/AFP

Azt is közölték, hogy a 14 éves Colt Greyt egy évvel ezelőtt, 2023 májusában online fenyegetések miatt már kihallgatta a rendőrség, de a fiú akkor tagadta a rendőrségnek, hogy ő állt volna az iskolai lövöldözésre figyelmeztető, fegyvereket ábrázoló képeket tartalmazó bejegyzések mögött. Pedig a nyomozók akkor 24 órán belül megállapították, hogy a fenyegetések Georgiából származnak, és azonnal kihallgatták a fiút és az apját. Utóbbi akkor azt mondta, vannak vadászfegyverek a házban, de a gyerek azokhoz „nem férhet hozzá felügyelet nélkül”. Az akkor 13 éves gyerek tagadta az online fenyegetéseket, de a hatóságok riasztották a helyi iskolákat, hogy figyeljenek a fiúra. Az FBI mostani közleménye szerint akkor „nem volt valószínűsíthető ok a letartóztatásra vagy további intézkedések megtételére”.

Jud Smith seriff közleménye szerint a szerdai támadást követően a rendőrök perceken belül a helyszínre értek, ahol a fiú „azonnal megadta magát”.

A fiú egyik osztálytársa a CNN-nek azt mondta, Grey algebraóra elején hagyta el az osztálytermet, majd nem sokkal később visszament és bekopogott az ajtón – ami automatikusan bezáródott –, egy másik diák azonban nem engedte be, miután észrevette, hogy fegyver van nála. A fiú ezután a szomszédos tanterembe ment, ahol lövöldözni kezdett.

photo_camera Fotó: CHRISTIAN MONTERROSA/AFP

Szerda este virrasztást tartottak a 18 ezer lakosú kisvárosban. 2024-ben ez volt a 23. iskolai lövöldözés. (BBC)

Kiemelt videóink