A Semmelweis-filmet nevezzük az Oscarra

FILM
szeptember 10., 14:55

Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: a Semmelweis című mozifilm képviseli Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában - írja közleményében a Nemzeti Filmintézet.

A Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás producer vezetésével készült filmet mintegy 350 ezren nézték meg a mozikban.

photo_camera Fotó: Szvacsek Attila/Nemzeti Filmintézet

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1 – 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban.

A bizottság, amely a 18 egész estés mozifilm közül választott, az alábbiakból állt:

  • Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos,
  • Koncz Gabriella vágó,
  • Lukácsy György dramaturg-rendező,
  • Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke,
  • Pesti Ákos filmgyártási szakember,
  • Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és
  • Szabó Csilla dramaturg.

Mint azt kritikánkban írtuk,

a Semmelweis illeszkedik a hazai filmgyártás azon trendjébe, hogy 1, a pályázatokon magát szétnyerő producer 2, magyar hősökről készít filmet 3, rengeteg állami támogatásból.

„Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az” – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos.

photo_camera Fotó: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere az Káel-korszak anyagilag legsikeresebb filcsinálója, az SZFE kuratóriumába is belülő Lajos Tamás - az utóbbi években az ő filmjei nagy sikerrel hódították el döntnökök szívét: 2021-ben a Post Mortem, 2022-ben a Blokád próbálhatott szerencsét. Tavaly valami probléma lehetett, mert a Kojot négy lelkét jelölték, amely nem Lajos Tamás filmje. A Semmelweisnek amúgy két producere van, a másik sem akárki.

Kiemelt videóink