Már hat éve áll, de csak most nyitják meg Európa legmagasabb épületét

külföld
szeptember 10., 21:02

Nehéz elhinni, de igaz: a helyiek számára is korlátozás nélkül megnyílik Európa legmagasabb felhőkarcolója, a szentpétervári Lahta Központ – írja a Meduza. Ez az az épület, amiben két hete Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalt a Gazprom vezérigazgatójával.

A Meduza-féle irónia oka, hogy a 462 méteres torony már 2018 óta állt, de a belső terek csak jelentős késéssel készültek el, így a tulajdonos Gazprom csak idén tudta az alkalmazottait beköltöztetni. Ezzel együtt az energiaipari vállalat nem állna meg ennek a felhőkarcolónak a megnyitásánál, a városnegyedet is tovább fejlesztené, és felhúzna mellé még vagy két tornyot.

Tömegverekedés és szovjet zászló

A Gazprom-felhőkarcoló ötlete először 2006-ban merült fel. A cég Szentpétervár Ohta nevű városrészében akart új üzleti negyedet építeni. A projekt része volt egy felhőkarcoló is, ami aztán a Lahta Központ prototípusa lett. A tervet azonban élesen ellenezték a helyiek, építészek és civilek is tiltakoztak az építkezés ellen. Emiatt a Gazprom módosított a helyszínen, és 2012-ben a külvárosban, a Néva folyó torkolatától nem messze kezdte felhúzni a felhőkarcolót.

A Lahta aztán 2018-ban készült el, és 462 méteres magasságával Európa legmagasabb épülete lett. Az adótornyokkal kibővített mezőnyben is második, az 540 méteres moszkvai tévétorony mögött. A felhőkarcoló belső tereinek megnyitását eredetileg 2019-re tervezték, ezt a dátumot tolták ki aztán többször is.

Fürdőző emberek a felhőkarcoló mellett
photo_camera Strandolók a felhőkarcoló mellett Fotó: ERIK SIMANDER/TT News Agency via AFP

A torony menet közben többször bekerült a hírekbe. Az épület mellett 2022-ben adták át I. Péter orosz cár felújított emlékművét, ami az 1917-es forradalom után semmisült meg. Egy évvel később a felhőkarcoló előtt vonták fel az Orosz Birodalom, a Szovjetunió és az Orosz Föderáció gigantikus zászlóit. A 40x60 méteres lobogók egyenként 547 kilósak, extrém időjárási körülmények között nem is lehet őket használni. Felállításuk közel 8 milliárd forintjába került a Gazpromnak.

A toronynál a hatóságoknak is intézkedniük kellett. A rendőrök illegális kereskedelem miatt szálltak ki, miután az építkezésen dolgozó munkások kiszolgálására 2023 őszén spontán piac jelent meg a környéken. 2023 decemberében bevándorlók randalíroztak az épület mellett, tömegverekedésük után 100 embert vettek őrizetbe a rendőrök.

Putyin már látta belülről is

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.