Szijjártó Péter Brüsszel után egyből Szentpétervárra utazott, de az nem derült ki, pontosan miért is

POLITIKA
augusztus 30., 16:15

Miután csütörtökön háborús pszichózisról beszélt Brüsszelben, pénteken Oroszországba utazott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel tárgyalt Szentpéterváron.

A megbeszélés közel három óráig tartott, de Szijjártó beszámolójából nem derül ki, pontosan miről is volt szó ilyen sokáig. Szijjártó azt mondta, „az európai energiapiaci helyzetről” tárgyaltak, de konkrét bejelentést nem tett.

Szijjártó Péter a Gazprom vezérigazgatójával
photo_camera Szijjártó Péter a Gazprom vezérigazgatójával Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Csupán annyit mondott, hogy a Gazprom teljesíti a magyar kormánnyal 2021-ben kötött szerződésében vállalt kötelezettségeit. Ebben azonban semmi újdonság nincs, a földgázvásárlási szerződés ugyanis tizenöt évre szól, vagyis 2036-ban jár le.

Szijjártó szentpétervári útját és a maratoni tárgyalást a Barátság-kőolajvezeték esetleges ukrán leállítása sem indokolja. A külügyminiszter ugyanis videójában azt mondta, a sajtóból értesültek a hírről, miszerint Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az orosz kőolajtranzit 2025-ös leállításáról beszélt. Podoljak egyébként ezt az állítását időközben visszavonta.

Kiemelt videóink