Podoljak tanácsadó sietve megcáfolta Podoljak tanácsadót: Ukrajna nem állítja le az orosz olaj tranzitját január 1-jével

külföld
augusztus 30., 15:15

Váratlan kijelentést tett Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója pénteken. Egy ukrán híroldalnak adott interjújában (a HVG szúrta ezt ki itthon először) azt mondta, Ukrajna 2025. január 1-jétől teljesen leállítja az Európába menő orosz olaj- és gáztranzitot. Ez azt jelentette volna, hogy a Barátság vezetéken nem jön többé semmi, ami súlyos helyzetbe hozott volna néhány európai uniós államot, ezen belül Magyarországot is.

A kijelentésnek komoly visszhangja lett, konkrét következményei is adódtak – például hatalmasat zuhant a MOL –, mígnem délután ismét megszólalt Podoljak, hogy mindenestül cáfolja saját magát.

Az Ekonomicsna Pravda híre szerint a tanácsadó most azt mondta, Ukrajna kész teljesíteni az orosz olaj tranzitjával kapcsolatos kötelezettségeit mindaddig, amíg a vonatkozó szerződések le nem járnak. Mindezt az európai országokkal megkötött kétoldalú megállapodások alapján tesszük, húzta alá.

Mihajlo Podoljak 2022. március 9-én Kijevben.
photo_camera Mihajlo Podoljak Fotó: Emin Sansar/Anadolu Agency via AFP

Ezzel együtt hozzátette: Ukrajna támogatja az Európai Bizottság arra vonatkozó törekvéseit, melyek szerint az orosz olajra még rászoruló uniós országoknak más források után célszerű nézniük.

A fentiek alapján Ukrajnának 2029 végéig továbbítania kell az orosz olajat Európába a Barátság vezetéken keresztül.

A gázzal más a helyzet, év végén lejár az orosz–ukrán tranzitszerződés, amit az ukránok nem akarnak meghosszabbítani. Ez idáig is ismert volt. A lépés bizonytalanná teszi a szállítást, és növelheti az árat, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán nem fog gáz érkezni az ukrajnai vezetéken keresztül. Erre Podoljak is utalt az interjújában. „Ha egy európai ország kazah vagy azerbajdzsáni gázt akar venni, készen állunk a szállításra. Megfelelő logisztikai igény esetén, szerződéses megállapodással, ahol Ukrajna tranzitszerepe pontosan meg lesz határozva, ezek után beszélhetünk a tranzitról” – mondta.

Kiemelt videóink