Megosztotta az európai politikusokat, hogy a németek határellenőrzést vezetnek be

migráció
szeptember 10., 17:38

Elfogadhatatlannak nevezte Donald Tusk lengyel kormányfő kedden azt az előző napi német bejelentést, miszerint az illegális migráció visszaszorítása érdekében átmenetileg kiterjesztik az ellenőrzést Németország minden határára. Tusk arra reagált a lengyel nagykövetek kedden kezdődött szokásos évi értekezletén mondott beszédében, hogy Nancy Faeser német belügyminiszter hétfőn bejelentette: szeptember 16-tól hat hónapra elrendeli vagy meghosszabbítja a határellenőrzéseket a szomszédos országokkal. (Az egyelőre fél évre szóló döntésről itt írtunk hosszabban.)

Tusk azt mondta, kétségtelen, hogy a szigorításokat a német belpolitikai helyzet miatt vezetik be, nem pedig azon mód miatt, ahogyan Lengyelország a saját határain az illegális bevándorlást kezeli. „A keleti határaink megszervezése, finanszírozása, felfegyverzése tekintetében ma teljes támogatásra van szükségünk Németország és az egész Európai Unió részéről” – jelentette ki Tusk. Közölte, a lengyel kormány minél hamarabb a német korlátozások által szintén érintett államokhoz fordul, és „sürgős konzultációt” kér tőlük az uniós színtéren teendő lépésekről.

Marjolein Faber holland menekültügyi és migrációs miniszter viszont üdvözölte a berlini döntést kedden, az X-en közzétett üzenetében. Mint mondta, a német kormány lépése összhangban van saját elképzeléseivel, és "biztonságosabb Hollandiát" sürgetett.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Anita Hipper kedden a testület sajtótájékoztatóján azt mondta, a schengeni határellenőrzési kódex szerint a tagállamok a belső határellenőrzéseket a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető súlyos veszélyek kezelése érdekében újra bevezethetik, amennyiben ez szükséges és arányos. (MTI)

Kiemelt videóink