Tusk szerint a demokrácia helyreállítása közben nem minden lépésük felel majd meg a törvényeknek

külföld
szeptember 11., 18:48

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy keddi konferencián arról beszélt, hogy a demokrácia helyreállítása érdekében néha olyan intézkedéseket hozhat, amik „nem teljesen felelnek meg a törvényeknek”. Szerinte ennek az az oka, hogy a korábban Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása jogi káoszt hagyott maga után. Egy nappal korábban Tuskot azzal vádolták, hogy jogtalanul visszavonta aláírását egy dokumentumról.

Ha helyre akarjuk állítani az alkotmányos rendet és a liberális demokrácia alapjait, valószínűleg hibázni fogunk, vagy olyan lépéseket fogunk tenni, amik egyes joghatóságok szerint ellentmondásosak vagy nem felelnek meg teljes mértékben a törvény rendelkezéseinek” - mondta Tusk, majd hozzátette: „De semmi sem mentesít bennünket a cselekvés kötelezettsége alól. E döntések nélkül semmi értelme nem lenne annak, hogy vállaljam a kormány munkájának irányítását.

Jan Grabiec, a kormányfői hivatal főnöke a Radio Zet rádióban elmondta: „ a harcoló demokrácia” fogalma nem egészen új. A jogi doktrínában legalább a nácítlanítás időszaka óta jelen van, amikor Németországban folyamatban volt a demokrácia visszaállítása”.

Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a szejmben újságírói kérdésre azt mondta, szerinte Tusk szavai a sztálinizmust idézik fel azon elemeiben, amelyek egyfelől borzasztóak, másfelől a maguk módján szórakoztatóak voltak. (Notes From Poland/MTI)

Kiemelt videóink