Jogellenes volt a magyar kormány árstopja az Európai Unió Bírósága ítélete szerint

gazdaság
szeptember 12., 10:41

Sérti a szabad versenyt, ezért ellentétes az uniós joggal, állapította meg a magyar kormány árstop intézkedéséről az Európai Unió Bírósága. A 2022 elején bevezetett intézkedés szerint több alapvető élelmiszert csak a 2021. októberi áron értékesíthettek a magyarországi üzletek, a rendeletben később előírták, hogy a termékekből mekkora árukészletet kell tartaniuk a boltoknak. Miután az egyik vidéki üzletét megbírságolták emiatt, a Spar bíróságon támadta meg a büntetést, írja a hvg.hu. A szegedi törvényszék ezután az uniós bírósághoz fordult a jogszabályok értelmezése végett. Az Európai Unió Bíróságának ítélete kimondta azt is, hogy

„a kereskedők hatékony versenyfeltételek melletti szabad piacra jutásának sérelme, valamint a hatósági árak és az e kereskedőkkel szemben előírt mennyiségek által az ellátási lánc egészében okozott zavarok ugyanis meghaladják a kormányrendelet által kitűzött célok eléréséhez szükséges mértéket.”

Elég sok krumpli. De vajon szükség szerint sok?
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

„A családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni”

- kommentálta az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítéletét Nagy Márton. Szerinte a SPAR által különböző perekben megfogalmazott támadások hátterében továbbra sem az érintett intézkedések állnak, hanem azok valós oka a kiskereskedelmi vállalat lesújtó gazdasági helyzete. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette:

„A magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. Azok számára, akik nem tartják vagy tartották tiszteletbe a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs helye a magyar gazdaságban.”

photo_camera Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

„Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének” - kommentálta az ítéletet a Spar. A cég hozzátette

„Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

Kiemelt videóink