Gulyás Gergely a kormányinfón: Ha Trump nyer, akkor biztos profitálunk

A tanév már elkezdődött, az Országgyűlésben kicsit még tart a nyári szünet, mindenesetre Orbán Viktor Kötcsén már megtartotta az eligazítást a fideszes holdudvarnak.

Szóval turbulens időszak elé nézünk, a miniszterelnök is erre készül: nagy átalakítások a gazdaságban, összeomlóban az egészségügy, nagyban zajlik a világrendszerváltás, és akkor még Magyar Péterrel is kezdenie kéne valamit a kormánynak.

Szóval mit miért tesznek? Meglátjuk, kiderül-e Gulyás Gergely és Vitályos Eszter kormányinfóján.

27 poszt
Időrend
szeptember 12., 11:51

Jó lenne érteni a miniszterelnököt

Utolsóként kérdezhetett a 444, első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy az egymilliárd eurós kínai hitelt milyen kondíciókkal kaptuk meg. Gulyás az előző kormányinfón megígérte, hogy rákérdez erre Varga Mihálynál, aki közbenjárására tartott is erről egy sajtótájékoztatót, de a részletek továbbra is homályosak, például a kamatokkal kapcsolatban.

Hogy mikorra várható, hogy ezek az információk nyilvánosak lesznek? Gulyás szerint már most is nyilvánosnak kéne lenniük, de nem mi kértük, hanem a kínaiak kérték, hogy tartsuk titokban.

Mi nem megyünk amerikai ösztöndíjra, mondta Orbán Viktor Kötcse után, miközben elég sokan (köztük Orbán Viktor és saját bevallása szerint Gulyás Gergely is) volt amerikai ösztöndíjas ifjú korában. Mire gondolhatott Orbán Viktor? - kérdeztük.

  • Magáért beszél a szövegkörnyezet, mi szuverén módon tudunk dönteni - válaszolta Gulyás.
  • De hát önök is igénybe vették az amerikai ösztöndíjat - vetettük fel.
  • Időnként van egy olyan érzésem, hogy önök nem értik a miniszterelnököt - kontrázott Gulyás.
  • Hát jó lenne érteni - zártuk le a kérdést.

Az Integritás Hatóság nemrég zárta le azt a vizsgálat, aminek eredményeképp kimondták, hogy a Híd a munka világába projekt bukás volt. Ki tart ezért felelősnek a kormány, és milyen következményei lettek a bukásnak?

A konkrét ügyben senki sem vitatta, hogy voltak hiányosságok, ezért szűnt meg Farkas Flórián megbízatása - reagált a miniszter.

Kérdeztük arról is Gulyást, hogy a Külügyminisztérium miért egy orosz magáncégnek adta ki a moszkvai HEPA iroda üzemeltetését? Gulyás azt ajánlotta, hogy erről kérdezzük a külügyet, ám mivel onnan nem szoktuk túl bőbeszédű válaszokat kapni, ezért ismét felajánlotta közvetítői közbenjárását. Izgatottan várjuk a válaszokat.

Gulyás azt azért felvetette, hogy nem pontosan érti, miért országos jelentőségű ez az ügy, mire jeleztük, hogy annak azért van országos jelentősége, hogy az iroda vezetője, Horváth Ficzere Margarita (illetve a hozzá köthető cég) katonai eszközöket szállít orosz belügyi és katonai szerveknek. Tudott-e erről a magyar kormány, különös tekintettel arra, hogy ezt a tevékenységet még azután is folytatta, hogy kitört az orosz-ukrán háború?

Gulyás a választ azzal ütötte el, hogy tudta szerint Horváth Ficzere Margarita „bérbe adott vagy működtetett egy irodát, és e közben volt egy olyan tevékenysége, ami jogsértő volt”.

szeptember 12., 11:40

„Kórházigazgatói felelősség, hogy rend és tisztaság legyen”

Nem azért javultak meg a dolgok a kórházakban, mert Magyar Péter ott járt, mondta Gulyás az egészségüggyel kapcsolatban, hozzátéve, hogy az, hogy kórházigazgatói felelősség, hogy rend és tisztaság legyen. Vitályos Eszter szerint Magyar Péter valótlan dolgokat is állított, amikor meglátogatta a kórházakat.

szeptember 12., 11:34

Fel sem merült a választási rendszer átalakítása

106 kerület és 93 listás hely lesz, ahogy eddig is, nem lesznek határon túli egyéni választókerületek.

szeptember 12., 11:28

Gulyás nem látta a Bese-ügy aktáit, és szerinte azok nem is léteznek

A Bese-ügyről kérdez az RTL, Gulyás nem tudott ilyen aktákról, ezek szerint még magasabb körökben járhattak azok, mondta, hozzátéve, hogy szerinte nem is léteznek. A kormányülésen nem beszéltek erről, ez az egyház hatáskörébe tartozik, akik meg is tették a megfelelő lépéseket.

Az iskolákban is indokolt lenne az egyházi személyek átvilágítása, mondta az RTL újságírója. Gulyás szerint az iskolákban megvannak a lehetőségek az ilyen esetek kezelésére.

szeptember 12., 11:27

Még pár szó a német határlezárásról

Magyarországra ilyen hatással van a német határok lezárása? - kérdezte a PestiSrácok.

Csak annyiban, hogy a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk Németország, mondta Gulyás. Ahhoz sok sikert kívánt a németeknek, hogy megállítsák azokat, akik illegálisan próbálnak bejutni az országba, viszont azt hangsúlyozta, hogy a határok lezárása azt jelenti, hogy a közutakon ilyenkor sok az ellenőrzés, ami lassítja a haladást, ez pedig a kereskedelemnek rossz, hiszen lassabban haladnak a termékek.

A németekkel kapcsolatban még elmondta azt is, hogy a CDU-val továbbra is élő kapcsolata van a kormánynak, nem látnak ma jobb partnert náluk, bár sok mindenben mást gondolnak és tesznek, mint a magyar kormány.

szeptember 12., 11:22

Gulyás: Menekülteket Németországból szívesen fogadunk

Ilyen a német ipar egy része is, akik a gazdasági elmebaj miatt ide menekülnek, őket szívesen látjuk.

szeptember 12., 11:18

„A kormány 2015 óta mondja, hogy a külső határvédelem nélkül visszaáll a belső határvédelem”

Németország után más ország is visszaállíthatja-e a határellenőrzést? – tette fel a kérdést a Magyar Hírlap. A kormány 2015 óta mondja, hogy a külső határvédelem nélkül visszaáll a belső határvédelem, ezzel megszűnik a schengeni térség és újra határok között kell élünk, pedig Gulyás szerint ez az unió egyik legnagyobb erénye.

Gulyás szerint Brüsszelben már semmilyen jelentősége nincs a jognak és a szerződéseknek. Bajorországot hozta fel példaként, ahol évek óta van ellenőrzés, az EU mégsem tesz semmit.

szeptember 12., 11:17

Röviden, tömören a mobilhasználatról

Vannak-e elsődleges tapasztalataik arról, hogy az iskolai mobilhasználat korlátozása hogy működik az iskolákban? - kérdezte a Mandiner. Gulyás Gergely válasza:

Egy hét után, vagy két hét után? Nincs.

szeptember 12., 11:15

Még egy kis migráció

Meglepetés: a TV2 is a migrációról kérdezett, egész pontosan arról, mit szól a magyar kormány ahhoz, hogy Németország visszaállította a határellenőrzést, lesz-e több uniós ország, akik követik a példát?

A kormány 10 éve is ugyanezt mondta, hogy ha nem védjük meg a külső határokat, akkor helyre fognak állni a belső határok. Hát most ezt látjuk, hogy a schengeni belső, határmentes térség megszűnik, újra határok közt élünk, amit senki nem akart - mondta Gulyás.

A német határzár miatt van rá lehetőség, hogy Brüsszel újragondolja a migrációs politikáját? - jött a következő kérdés. A jognak már semmilyen jelentősége nincs Brüsszelben, mondta Gulyás, mindenkit emlékeztetve rá, hogy ő ezt már sokszor elmondta.

Szeptember végén kezdődik az őszi ülésszak a Parlamentben. Mi a kormány legfontosabb feladata?

A költségvetés elfogadása - tudtuk meg.

szeptember 12., 11:11

Egyházi személyek átvilágítása

A DK tett javaslatot, hogy az egyházi személyeket is át kellene világítani a gyermekvédelmi dolgozókhoz hasonlóan. Gulyás ezt nem kommentálta, szerinte meg kellene várni a törvényjavaslatot, hogy az miben tér el a jelenleg érvényes szabályokhoz képest.

szeptember 12., 11:08

Gulyás: Sokkal kedvezőbb a választási helyzet, mint 2018 óta bármikor

A miniszter visszautasította, hogy lenne olyan belsős felmérés, miszerint 2,5 százalékos a különbség a Fidesz és a Tisza Párt között. A Medián felmérése helyett inkább a nagymintás kutatásából, az EP-választásból kellene kiindulni, amin a Fidesz 45, a második helyezett 30 százalék alatt kapott. Választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatásokat, mondta, hozzátéve, hogy szerinte sokkal kedvezőbb a választási helyzet, mint 2018 óta bármikor.

szeptember 12., 11:03

Gulyás a fizetős időpontfoglalásról

Az 1000 forintos egészségügyi időpontfoglalásról Gulyás hogy fog szavazni? Még nincs előterjesztés, így ez a kérdés nem időszerű. Azt mondta, nem biztos, hogy ez az eszköz jó, de azzal érdemes kezdeni valamit, ha valaki nem megy el az időpontra, mert így azok járnak rosszul, akik elmennek időben.