Megváltozott belpolitikai csatatérről beszélt Orbán Kötcsén

POLITIKA
szeptember 08., 13:59

Az idei kötcsei Orbán-beszéd lényegében folytatása volt a tusnádfürdői előadásnak, írja az ATV.hu belsős forrásokra hivatkozva. Szó volt a belpolitikai csatatér átalakulásáról, arról, hogy a következő választásra a kormánynak stratégiát kell változtatnia, és a világrendszerváltás gazdasági hatásairól is.

photo_camera Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán azt mondta, a belpolitikai csatatér megváltozott. Eddig szerinte azért volt könnyebb, mert azt lehetett mondani, hogy „van a múlt és vagyunk mi és a múlt ne térjen vissza”. Szerinte 2026-ra már az lesz a kérdés, hogy ki milyen jövőt ígér. A Szabad Európa forrásai szerint a Tisza Párt egyelőre sikeresen kényszeríti szakpolitikai vitákra a kormányt.

Orbán szerint a győzelem egyik kulcsa, hogy ezeket a vitákat megnyerjék. Az egészségügyről azt mondta, hogy ugyan sok mindenben kell még javítani (...), de ez akkor is jobb most, mint amilyen a kormányváltáskor volt, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig egyre jobb legyen".

A miniszterelnök a 2026-os választásról azt mondta, ahhoz, hogy megnyerjék, alkalmazkodniuk kell az aktuális világgazdasághoz, javítaniuk kell az életszínvonalon és reményt kell adniuk a jövőre nézve. A magyar gazdaságról is beszélt, miszerint a világjárvány okozta gazdaságpolitikai helyzet nem fog változni 2026-ig. Ennek ellenére 3,5 százalékos gazdasági növekedést szeretne 2025-ben.

Orbán beszélt a júliusban felvázolt világrendszerváltásról, miszerint a Keletnek behozhatatlan előnyei vannak a demográfia, a tőke és a technológia szempontjából. Orbán egy többpólusú világrendszer kialakulására számít, amelyben Amerika akár veszíthet is.

Orbán szerint a demokraták akarják megvédeni az egypólusú világrendet. Eközben az Orbán által is támogatott republikánus jelölt, Donald Trump épp a napokban fenyegette büntetővámmal a nem dollárban kereskedő államokat – ami épp Amerika hegemón pozícióját hivatott megőrizni.

Elismételte a semleges gazdaságpolitikai elképzeléseit, amely elmondása szerint úgy néz ki, hogy nem politikai és ideológiai alapokon kereskednek majd a nemzetek. Az ATV.hu forrásai szerint Orbán nem ment neki az Európai Uniónak, mindössze mondott, hogy az orosz-ukrán háborúból a blokkok közötti konfliktusból ki kell maradni.

Orbán húsz éve szervezi Kötcsére őszi szezonnyitó beszédét, idén pedig az újságíróknak is megállt válaszolni.

Kiemelt videóink