Trump büntetővámmal fenyegeti azokat az országokat, akik megkerülnék a dollárt

külföld
szeptember 08., 10:50

Megválasztása esetén száz százalékos büntetővámmal nehezítené meg a dollártól eltérő valutákkal való kereskedelmet, ígérte Donald Trump Wisconsin államban tartott gyűlésén, írja a Bloomberg. „Ha elhagyod a dollárt, nem üzletelhetsz az Egyesült Államokkal, mert száz százalékos vámot vetünk ki az áruidra” – mondta.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Trump régóta támogatja a protekcionista gazdaságpolitikát. Elmondása szerint a dollár évek óta ostrom alatt áll. Kína, India, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika tavaly tárgyalt a dollár megkerüléséről. Trump és tanácsadói keresik a lehetőségeket arra, hogy győzelem esetén hogyan tudnák megbüntetni azokat az országokat, amelyek nem dollárt használnak a kétoldalú kereskedelemben.

Az említett országokat is tömörítő BRICS csoporttól évek óta remélik az Egyesült Államok és szövetségesei által dominált, egypólusúnak nevezett világrend megrendítését – ennek pedig fontos megállója volna a dollár megkerülése. Oroszország és Kína kereskedelme rubelben és jüanban zajlik, Brazília és Kína szintén a jüant és a brazil reált használja, és India is megegyezett az Egyesült Arab Emírségekkel a nemzeti valutában történő kereskedelemről. A pénzügyi függetlenedésre tett kísérlet egyik szereplője a 2010-es évek közepén közösen létrehozott Új Fejlesztési Bank volt, amely az IMF-fel és a Világbankkal hivatott versenyezni. Ugyanakkor a bank eddig a kölcsöneinek több mint felét dollárban folyósította.

A BRICS-et nem mellesleg Orbán Viktor is felemlegette tusnádfürdői beszédében, mint a világrendszerváltás egyik fontos szereplőjét. „Van ez a BRICS nevű képződmény, (...) és létezik a Sanghaji Együttműködési Szervezet, ahol ezeknek a [keleti] országoknak az új világgazdaságát építik föl. Szerintem ez azért elkerülhetetlen folyamat, mert Ázsia oldalán van a demográfiai előny, egyre több területen ott van a technológiai előny, ott van a tőkeelőny, a Nyugattal szembeni katonai erő kiegyenlítődés alatt áll” – mondta Orbán, aki szerint mindennek köszönhetően keleten lesznek a legjobb vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek és legnagyobb tőzsdék is.

Kiemelt videóink