Sokba kerül az mindenkinek, hogy ennyire szereti a készpénzt

gazdaság
szeptember 12., 14:55

A magyarok nagyon szeretik a készpénzt, ezt mutatja a Magyar Nemzeti Bank statisztikája is, ami szerint júliusban már 8575,8 milliárd forintnyi készpénz volt a gazdaságban. Pedig igen jelentős „ára” van annak, hogy ennyi készpénzt tartunk, hiszen ez a pénz önmagában nem termel hozamot, ugyanakkor az infláció jelentősen csökkentheti vásárlóerejét. A Bankmonitor számításai alapján az elmúlt egy évben tartott készpénzállomány mintegy 344 milliárd forintot veszített az értékéből, ezt tekinthetjük a készpénztartás költségének is. 2024-ben a KSH adatai alapján 9 585 000 ember él Magyarországon, vagyis

a készpénztartás költségéből minden magyarra 35 928 forint jut. Igaz, ez csak egy átlag, egyéni szinten jelentős eltérések lehetnek.

photo_camera Fotó: Kiss Bence / 444

Az MNB tanulmánya alapján készpénzt inkább az alacsony jövedelműek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek tartanak. Ugyanakkor nem látni településméretre, életkorra vonatkozó szignifikáns eltérést. Vagyis

megbukni látszik az a vélemény, hogy az idősebbek és a kisebb településen élők több készpénzt tartanak.

Számos oka lehet annak, hogy készpénzt tartanak a magyarok, de az egyértelműen látható, hogy az ide vonatkozó alaptétel megbukik: a magas infláció és hozamkörnyezet a készpénzállományt tartósan csökkentheti. Hazánkban ugyanis a 2022 ősze és 2023 nyara közötti visszaesés nem volt se jelentős, se tartós.

Emellett a magyarok körében kialakult egy bizalmatlanság a bankok, pénzintézetek irányába, és a hazai pénzügyi szolgáltatások költségei is drasztikusan emelkedtek az MNB kutatása alapján, ami szintén nem a bankolás felé tereli az embereket. 2001 és 2024 áprilisa között 280,1 százalékkal nőttek a díjak, ugyanez az emelkedés az euróövezetben 59,3 százalék volt.

Kiemelt videóink