3 százalékra mérték a DK-t, Gyurcsány Ferenc novellát írt

POLITIKA
szeptember 13., 11:24

Sokan kérdezik, mi lehet az ellenzéki csodafegyver, ami véget vet a választói apátiának, felrázza a fotelforradalmárokat és szavazóurnákhoz tereli a mindenből kiábrándult szavazóbázist.

Ki más adhatna erre választ, mint a minden vitába beleálló, minden meccset lejátszó volt miniszterelnök, a szociáldemokrácia utolsó álló bástyája, a megdönthetetlen ellenzéki vezető, Gyurcsány Ferenc?

Történt egy szép napon (pont ma, szeptember 13-án, pénteken), hogy a mostanában kissé furcsa szépirodalmi töredékeket posztolgató DK-vezér egy nektarinvásárlósan induló novellafoszlányba váratlanul aktuálpolitikai vezérfonalat szőtt. Tehát a nejlonzacskóba nektarint pakolászó főhőst megszólítja egy hetvenes, volt külügyes, jó kisugárzású férfi, és lendületesen le is támadja legott:

Nem leszek nagyon diplomatikus, de nem bírom nem megkérdezni, mi ez a három százalék? Ti elhiszitek ezt?

Főhősünk pedig kertelés nélkül válaszol:

Nincs ember, aki szeret ilyet olvasni. Miért lenne? Ugye azt szoktuk mondani, hogy egy mérés nem mérés. Múlt héten egy másik kutató hetet mért, a hét elején egy nekünk készített anyagban nyolc volt. Egy kutatásnak nem érdemes hinni, de soknak együtt már igen.

Itt szükséges tenni egy lábjegyzetet, miszerint az in medias res bedobott felkérdezés közvetlen előzménye, hogy a Medián 3,3 százalékra, vagyis bőven a bejutási küszöb alá mérte a DK-t a minap.

Haladjunk is tovább a sztoriban, hatalmas ugyanis a feszültség! A kérdőre vonó, jó kisugárzású férfi aggódik, de marad, vagyis nyilván DK-szavazó, a boltból hazatérő főhős pedig azon elmélkedik, hogy valószínűleg nem ő az egyetlen, akit megrettentettek a legutóbbi közvélemény-kutatás számai. Na de nincs minden veszve ám!

A mi ellenfeleink nem a számok, hanem ez a rendszer.

A szövegben ezután patetikus felhangok jelennek meg, a hazaszeretetbe vegyül persze némi keserédes kikacsintás azok felé, akik mostanság kevésbé elnézőek a főhőssel, a lezárás pedig annyira tökéletes, hogy ilyet kitalálni se lehetne: mire a szerző megigazította ezt az aprócska kis szösszenetet, kijött egy másik közvélemény-kutatás, ami meg már 8 százalékra méri a DK-t (zárójeles megjegyzés, hogy ez a kutatás a DK-közeli IDEA Intézeté).

És mi a slusszpoén végére varrt csattanós vörös farok?

Nem mondom el, tessék elolvasni, jobbat ma novellista nem dob be a közösségi média feneketlen kútjába.

Kiemelt videóink