A Medián szeptemberi felmérése szerint csak a Tisza jutna be a parlamentbe az ellenzéki pártok közül

POLITIKA
szeptember 11., 14:55

Ha hinni lehet a Medián szeptember eleji felmérésének, amit a HVG megbízásából készített, akkor a választani tudó „biztos” szavazók között már csak 4 százalékpont különbség van a Fidesz (43 százalék) és a Tisza (39 százalék) között.

Az eredmény úgy jött ki a cégnek, hogy szeptember 3-a és 10-e között telefonon megkérdeztek 1000 embert, majd az esetleges torzulásokat a KSH adataival korrigálták. Azt állítják, így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

A közvélemény-kutató cég júliusban még 12 százalékpontos különbséget mért Orbán Viktorék és Magyar Péterék között. A felmérés eredményei szerint a Fidesz támogatottsága nyár óta gyakorlatilag stagnált, a Tisza viszont valószínűleg az ellenzéki pártok rovására erősödött. Így a mostani eredmények alapján az ellenzéki pártok közül csak a Tisza ugraná meg az 5 százalékos bejutási küszöböt, a Mi Hazánknak 4, a Demokratikus Koalíciónak pedig 3,3 százalékot mértek. Ezek alapján az előbbi párt 3,1 százalékot, Gyurcsényék pedig 5,9 százalékot zuhantak a Medián júliusi méréséhez képest.

Kiemelt videóink