Visszatértek az első magán űrrepülés utasai a Földre

űr
szeptember 15., 15:48

Öt nap után visszatért a Földre a SpaceX Polaris Dawn legénysége a világ első magán űrrepüléséből.

A Dragon névre keresztelt űrkapszula Florida partjainál landolt a vízen helyi idő szerint nem sokkal hajnal fél 4 után. A SpaceX élőben közvetítette az eseményt. A Föld légkörébe visszatérve az űrhajó megközelítette az 1900 Celsius-fokos hőmérsékletet, amelyet a nagy nyomás és a súrlódás okozott, amelyet a levegőben mintegy 27 000 km/órás sebességgel való belépés okozott.

link Forrás

Mint arról beszámoltunk, csütörtök reggel a Polaris Dawn űrmisszió két tagja sikeresen végrehajtotta az első magán alapon szervezett űrsétát. Az űrmisszió az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX és Jared Isaacman milliárdos vállalkozó közös projektje volt. A négyemberes küldetést Isaacman vezette, és ő volt az első aki, ki is léphetett az űrbe, ahol az űrruhája mobilitását tesztelgette. Pár perccel később visszatért a járműbe, őt a SpaceX egy mérnöke Sarah Gillis váltotta, aki szintén kipróbálhatta, hogy mennyire tud mozogni az ürességben. Ezzel sikeresen megvalósult a mérföldkőnek számító első piaci alapú űrmisszió.

Az öt nap alatt a legénység több mint 40 kísérletet végzett, többek között az űrmissziók emberi egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatával és a Dragon űrhajó és a Space X Starlink műholdja közötti műholdközi lézeres kommunikáció tesztelésével.

A NASA amerikai űrügynökség szerint a küldetés „óriási előrelépést” jelent a kereskedelmi űripar számára. A küldetés azzal is történelmet írt, hogy elérte az 1400 kilométeres maximális tengerszint feletti magasságot, ami magasabb, mint bármely, amit ember repült az 1972-es utolsó Apollo-küldetés óta. (BBC)

Kiemelt videóink