Sikeres volt az első magán űrséta

TUDOMÁNY
szeptember 12., 16:21

Csütörtök reggel a Polaris Dawn űrmisszió két tagja sikeresen végrehajtotta az első magán alapon szervezett űrsétát. Az űrmisszió az Elon Musk tulajdonában álló SpaceX és Jared Isaacman milliárdos vállalkozó közös projektje volt.

A négyemberes küldetést Isaacman vezette, és ő volt az első aki, ki is léphetett az űrbe, ahol az űrruhája mobilitását tesztelgette. Pár perccel később visszatért a járműbe, őt a SpaceX egy mérnöke Sarah Gillis váltotta, aki szintén kipróbálhatta, hogy mennyire tud mozogni az ürességben. Ezzel sikeresen megvalósult a mérföldkőnek számító első piaci alapú űrmisszió.

A legénység két másik tagja, Scott Poteet és Anna Menon a járműben maradt, de ők is az űrruhájukban voltak, mivel a kapszulában az űrséta alatt nem volt levegő.

link Forrás

„Otthon mindannyiunknak rengeteg tennivalója van, de innen nézve egy tökéletes világnak tűnik” - mondta Isaacman, miközben a SpaceX űr kapszulájának nyílásánál állt, feje fölött a Földdel.

Az űrutazás napjainkban egy új fejezethez ért, már nem a hidegháborúban megszokott nagyhatalmak közötti versengéseknek köszönhető, hanem magánvállalatok és emberek finanszírozzák.

Elon Musk szeretne embereket eljuttatni a Marsra, ezért indították el a Polaris küldetéseket (más kérdés, hogy a teljesen Trump-kampányra csavarodott milliárdos a Kamala Harris sikerét hozó elnökjelölti vita után úgy fogalmazott, hogy sosem jutunk el a Marsra, ha a mostani demokrata alelnök nyer novemberben).

A mostani küldetés már rekordot is hozott, mivel a NASA ötven éve befejezett Apollo programja óta nem jutott el ilyen messze ember az űrben.

Az újdonsült asztronauták az űrsétán az EVA nevű slim fit űrruhákat próbálgatták, amik a korábbi pufi űrruháktól eltérően nem tartalmaznak elsődleges életfenntartó rendszert. Ez egy hátizsákszerű eszköz volt, ami lehetővé tette, hogy az űrhajósok szabadabban lebegjenek az űrben és összetett feladatokat hajthassanak végre. A Polaris Dawn legénysége a hátizsákot az űrhajójukhoz rögzített hosszú tömlőkkel váltotta fel.

Ezt a ruházatot mindössze két év alatt fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy olcsóbban és gyorsabban lehessen őket előállítani mint a klasszikus drága űrruhákat. (New York Times, CNN)


Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink