22 áldozata volt egy pedofil lengyel papnak, 12 évre ítélték

külföld
szeptember 16., 18:57

12 évre ítéltek egy pedofil lengyel katolikus papot, aki több éven keresztül követett el szexuális abúzust a ministrások ellen. Marian W. főleg a tengerparti kirándulásokon zaklatta a rábízott fiúkat. A bíróság által felkért orvos szakértők szerint többüknél krónikus poszttraumás stressz alakult ki.

A dél-lengyelországi plébános az ítélet szerint a lengyel katolikus egyház egyik legveszélyesebb szexuális ragadozója volt. 2022-ben távolították el a papi hivatalból, de egyházi feljebbvalói legalább 2013 óta tudtak Marian atya tetteiről. Eleinte csak szabadságra küldték. Az ügyészséget csak öt évvel később, az egyházi szabályozás szigorítását követően értesítette a Kúria.

A nyomozás szerint 22 fiú esett áldozatául a plébánosnak, néhányan közülük 15 év alattiak voltak. Leginkább szegényebb családokból jövő gyerekekre vetette ki a hálóját, fogdosta őket, önkielégítést végzett velük. A most már felnőtt áldozatok azt vallották, hogy a pap módszeresen manipulálta őket, kis lépésekkel, fokozatosan került közel hozzájuk.

A bíróság végül 11 eset miatt ítélte el, a többi ügy ugyanis már elévült. A laicizált pap első fokon, nem jogerősen 12 év börtönbüntetést kapott, ezenkívül 15 évre eltiltották a gyermekekkel való minden foglalkozástól.

Kiemelt videóink