Szentendrén építik a mobilgátat, kedden lezárják a Margitszigetet – percről percre az évtized árvizéről

Miközben a szakemberek az eddig rekord, a budapesti mércén mért 891 centis vízállás közelébe várják a Duna tetőzését, az árhullám Nagybajcsnál már elérte az országot, itt már harmadfokú a védekezési szint. A kritikus részeken a hétvége óta folyik a mobilgátak építése és a homokzsákok felhalmozása. Megindult az önkéntesek és a politikusok áramlása is a gátak felé. A helyzet nemcsak a Dunán melegszik: a Rába és a Lajta már rekordközelben járnak. Kövessék velünk az eseményeket percről percre!

58 poszt
Időrend
szeptember 16., 21:40

Lezárták a rakpartokat


Hétfő este nyolckor lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot. Az előrejelzések szerint a Duna kedden délelőtt éri el az alsó rakpart szintjét.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA
szeptember 16., 20:17

Szállókra viszik az ártéren élő hajléktalanokat Budapesten

„A kormány minden segítséget megad a fővárosi védekezéshez is,” - közölte Sára Botond főispán. A Budapest Főváros Védelmi Bizottsága hétfői ülésén megállapodtak többek közt arról, hogy a katasztrófavédelem napi 200 és a budapesti kormányhivatal 100 kiképzett önkéntessel segíti a védekezést. Amennyiben további emberi erőre van szükség, 200 rendőr, a Magyar Honvédség és a kormányhivatal árvízvédelmi kiképzést kapott további állománya is készenlétben áll

„Folyamatban van az árterületen tartózkodó hajléktalanok felkutatása és a szociális ellátórendszerbe terelése”

- írta Sára.

szeptember 16., 19:50

Pintér Sándor előkapta a pénztárcáját és 60 ezer forintot adott pálinkára a gönyűi polgármesternek

Saját zsebből adott pálinkára a belügyminiszter a gönyűieknek, mikor vasárnap a településen járt megtekinteni az árvízi védekezést. Major Gábor polgármester az RTL Híradójának mesélte el, hogy

  • Pintér Sándor előbb megkérdezte, hogy van-e minden?
  • Homok van, lapát van, zsák van, válaszolták.
  • Mire a belügyminiszter visszakérdezett, de mi az, ami nincs?
  • Pálinka!

Erre Pintér elővette a pénztárcáját, kivett belőle hatvanezer forintot, és odaadta a településvezetőnek italra. A polgármester hozzátette: a kilenc üveg pálinkát a munka után isszák majd meg.

Pintér Gönyűn
photo_camera Pintér Gönyűn Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA