Németország kenyai és üzbég vendégmunkásokkal pörgetné fel a gazdaságát

külföld
szeptember 16., 19:09

Vasárnap Üzbegisztánban megállapodást kötött Olaf Scholz német kancellár és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök, aminek értelmében képzett üzbég munkavállalókat hívnának Németországba, másrészt létrehoznak egy olyan mechnizmust is, amivel a németek vissza tudnák toloncolni a jogtalanul náluk tartózkodókat. Az utóbbi hónapokban Scholz kormánya egyébként is igyekszik szigorítani a bevándolási politikáján, hogy kifogja a szelet az egyre sikeresebb szélsőjobboldali és szélsőbaloldali pártok vitorlájából.

Olaf Scholz német kancellár és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök
photo_camera Olaf Scholz német kancellár és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az öregedő és csökkenő munkaerőpiac miatt a szakértők szerint Németországnak évente körülbelül 400 ezer képzett bevándorlóra van szüksége. Németország pénteken hasonló megállapodást kötött William Ruto kenyai elnökkel, amivel képzett kenyaiaknak biztosítanának munkavállalási is tanulási lehetőséget. Itt is tisztázták, hogy a jogtalanul tartózkodókat visszaküldik. A német kancellár hétfőn a kazahsztáni Asztanában folytatta a tárgyalásait.

A vendégmunkásokon kívül Németország nyersanyagokat, főleg rezet is szeretne szerezni Üzbegisztántól, amibe a rézgyártó Aurubis AG vállalatot is bevonnák.

Tavaly írtunk arról, hogyan licitálnak egymásra a fejlett ipari államok a külföldi munkavállalókért folytatott versenyben, amibe Magyarország is igyekszik beszállni. (Bloombert/DW)

Kiemelt videóink