Árvízi védekezés közben még Csádnak is adunk egy 200 millió eurós segélyhitelt

külföld
szeptember 17., 22:09

Gyorsan őrölnek a kormányzati malmok, ha fontos dolgokról van szó. Épp, hogy eltelt egy hét a csádi elnöki magyarországi látogatása után, a két ország között született egyik megállapodást már kormányhatározatban is megjelent. Ennek értelmében a 200 magyar katona után

200 millió eurós – jelenlegi árfolyamon 78,8 milliárd forintos – kötött segélyhitelt ad a magyar Eximbank a Csádi Köztársaság részére, a pénzt vízgazdálkodási, mezőgazdasági, élelmiszeripari, valamint információs technológiai projektek megvalósítására lehet felhasználni.

Egyeztetés a csádi vezetéssel a Karmelita kolostorban
photo_camera Egyeztetés a csádi vezetéssel a Karmelita kolostorban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Ezzel kapcsolatban még Szijjártó Péternek is lesz némi feladata, egyrészt tárgyalnia kell a csádi féllel, hogy a pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodás minél előbb létrejöjjön, másrészt a felmerülés ütemében gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezésre álljon az ügylethez kapcsolódó kamat- és díjtámogatás a tárca költségvetésében.

Azt már a csádi elnök látogatásakor kiderült, hogy kötött segélyhitel-programot indít Magyarország Csádban, de akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy 150-200 millió eurós programról van szó. A kormányhatározat ezt a ködöt is eloszlatta, a maximális tervezett összeget adja a kormány.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink