Budapesten lezárták a Margitszigetet, Kisoroszit napokra elvághatja a víz a külvilágtól – percről percre az árvízről

Folytatódik a felkészülés, a Duna fővárosi szakaszán folyamatosan emelkedik a vízszint, a Margitszigetet és a rakpartokat Budapesten lezárták. Az árvizek áldozatainak száma a régióban 16-ra emelkedett.

59 poszt
Időrend
szeptember 17., 21:59

„Nem szerencsés, hogy politikai célokra használják fel az árvízi védekezést” – mondta egy politikus a gáton

Magyar Péter akár össze is futhatott volna a kormányszóvivővel, hisz egymástól pár száz méterre pakolták a homokzsákokat. Kollégáink mindkettejükkel beszélgettek, melyet videón is meg lehet tekinteni a kattintás után.

A cikk folytatódik

szeptember 17., 21:49

Holnaptól újraindul a vasúti közlekedés Hegyeshalom és Bécs között

2024. szeptember 18-tól újraindul a vonatforgalom Hegyeshalom és Bécs között – közölte a RegioJet magyarországi üzemeltetője. Egy járat, az RJ 1065 számú kivételével a vonatok menetrendszerint közlekednek, de késések előfordulhatnak.

szeptember 17., 19:57

Gondoljunk a riadt vadakra is

„Ha a megriadt állatokat most megzavarjuk, félelmükben visszafordulhatnak a víz irányába, ami a halálukhoz vezethet” – ez a lényege az érdi polgármester, Csőzik László posztjának. Érden a házak jó messze épültek a Dunától, szóval anyagi kár kevésbé veszélyezteti a települést. A város Ófalu nevű részén azonban nagyon szép ártéri erdő van, ami kedvelt kirándulóhely. Hosszú gáton lehet sétálni, de ez most nem kívánatos tevékenység.

„Kérek mindenkit, hogy amíg az árhullám elvonul, ne menjenek le a Dunához megnézni a vízállást, a kutyákat szigorúan csak pórázon sétáltassák (A behívható kutyákat is!), lehetőség szerint még pár napig ne a Duna-part közelében sétáljanak, ne menjenek a gátra futni, kerékpározni, motorozni!” – írja Csőzik.

link Forrás
szeptember 17., 19:51

Tahitótfalunál rengeteg homokzsák vár a katonákra

Vitályos Eszter reggel mondta Orbán Viktornak, hogy Leányfalu és Tahitótfalu között nem tudják megoldani a védekezést helyi szinten, de a honvédség segítségével igen. Bankó Gábor száguldó fotóriporter kollégánk estére bele is botlott a katonákba.

Homokszákok Leányfalunál
photo_camera Homokszákok Leányfalunál Fotó: Bankó Gábor / 444.hu
szeptember 17., 19:43

Karácsony Gergely lebeszéli az árvízi katasztrófaturistákat

Az RTL Híradó a budapesti árvízi védekezés előkészületeiről csinált anyagot kedden, benne Karácsony Gergely megszólalásával, aki arra figyelmeztet, hogy a nézelődés a nagysodrású folyó partján veszélyes lehet.

<iframe src=https://embed.rtl.hu/embed/2451436?autoplay=0 frameborder="0" allow="fullscreen; encrypted-media; autoplay" style="width: 100%; height: 100%; position: absolute;">
szeptember 17., 19:17

Nem tudja esetleg valaki, hogy kié a mérgesi híd?

Mérgesen, Győr-Moson-Sopron megyében már a júniusi árvíz idején is attól tartottak a helyiek, hogy elviszi a hidat az alatta összetorlódott hordalék. A polgármester, Balázs Vince felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a híd nem a településé, ráadásul „semmilyen fellelhető írásos dokumentum illetve helyrajzi szám” nincs róla, ezért nem is nagyon tudnak kihez fordulni a hordalék (és a nem túl jó állapotban lévő híd) miatt. Akkor a Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság a hordalék eltávolításával az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot bízta meg - írta a polgármester -, ám akkor ez az árvíz miatt nem volt lehetséges, annak levonulta után pedig nem történt meg. Így most, amikor a híd ismét le van zárva az újabb árvíz miatt, a helyzet így fest:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A fenti bekezdés és a kép is a mostani vezető anyagunkból származik. Diószegi-Horváth Nóra végig járta a Duna magyarországi felső szakaszát a Lajtától Gönyüig és közben a Rábához is elment, Németh Dániel pedig fotózott.

A cikk folytatódik

szeptember 17., 18:44

Árvízi fit check minden értelemben a Lakmuszon

Luxusgumicsizma – ez egy olyan kifejezés, amit árvizekkor lehet megismerni, amikor politikusok tűnnek fel a gátakon és azzal vádolják őket, hogy túl drága cuccokban dolgoznak. Magyar Péter állítólag egy luxusmárka modelljét húzta fel a gátra, Orbán Viktorról pedig már korábban állították, hogy egy disznóvágásra vett fel drága csizmát. Azonban egyik vád sem megalapozott. Itt lehet elolvasni a Lakmusz nyomozását az ügyben.

szeptember 17., 18:38

Vízügy: A Mosoni-Duna új zsilipje akár egy méternyit is csökkenthet a tetőzéskor

ELég szakmaian, részletesen számol be az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság arról, hogy mennyit számít egy zsilip:

„Véneknél a Mosoni-Duna torkolati műtárgy továbbra is árvízkizárásos üzemmódban működik. A mostani adatok szerint a felvízi oldalon 159 cm-rel alacsonyabb a vízszint, mint az alvízen, ez a mérték a következő napokban a háttérvízhozamok (Rába, Mosoni – Duna, Lajta, Marcal) tározódása miatt csökkeni fog. Jelenlegi számításaink szerint a Duna nagybajcsi tetőzése után, már az apadó ágon – csökkenő alvízszint mellett történik majd az alvíz-felvíz kiegyenlítődése és a műtárgynál a zsilip nyitása. A zárt torkolati műnek köszönhetően a győri tetőzés szintje akár 1 méterrel is alacsonyabb lehet, mint lenne a torkolati mű üzemeltetése nélkül, ez alapján Győr térségében az árhullám tetőző vízszintje a 690-710 cm körül alakulhat a hét legvégén.”

link Forrás

Ez a bizonyos Mosoni-Duna torkolati műtárgy 2016 és 2022 között épült meg, itt lehet róla többet olvasni.

szeptember 17., 18:20

Ingyen mobilnetet biztosít két szolgáltató is az árvíz elleni védekezést segítve

A Magyar Telekom az árvíz elleni védekezést segítve, szeptember 18. és 30. között mobil ügyfelei számára díjmentesen 100 perc beszélgetést, vagy 15 GB mobilnetet biztosít, az aktiválástól számított 10 napra. Emellett, szintén ebben az időszakban, a cég árvízhelyzetben érintett mobil- és vezetékes ügyfelei a számlafizetési feltételekkel kapcsolatos könnyítéssel díjmentesen is élhetnek – írja a vállalat sajtóközleménye.

A Yettel pedig korlátlan mobilinternetet ad 5 napra ügyfeleinek. A kedvezmény a Yettel minden olyan hazai, hangalapú tarifával rendelkező ügyfele számára elérhető, akiknek nem áll rendelkezésre jelenleg korlátlan adatkeret.

(24.hu)

szeptember 17., 17:50

Egy kép arról, hogyan emelkedett a vízszint Győrnél

Egy érzékletes képpel illusztrálta kedd délutáni jelentését az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Íme:

A Duna Győrnél
photo_camera A Duna Győrnél az elmúlt három napban. Fotó: OVF/ Romet Róbert

A jelentésben ezeket írják:

  • Jó hír, hogy a Borisz ciklon legyengült, a tőlünk nyugatra elterülő vízgyűjtőkön már nem nagyon esik több eső,
  • a Duna a hazai szakaszon a III. fokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen,
  • A Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállást (az LNV-t) megközelítő tetőzésre számítanak,
  • Budapesten várhatóan ma este lép ki az alsó rakpartra a víz, a tetőzés szombaton esedékes.

A továbbiak a Facebook-posztjukban:

link Forrás
szeptember 17., 17:18

Ezeket a járatokat érintik a lezárások az árvíz miatt a fővárosban

A BKK a Facebook-oldalán közölte, mely budapesti járatokat érintik a lezárások, vagy korlátozások, amelyeket a Duna áradása miatt kellett bevezetni:

  • Nem jár a 2-es villamos a Széchenyi István tér és a Március 15. tér között, valamint a 2B és a 23-as villamos a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között.
  • A 26-os autóbusz nem közlekedik.
  • A 15-ös autóbusz terelve közlekedik, a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót nem érinti. (A járat megáll az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál, valamint a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú Széchenyi István tér megállójában.)
  • A 34-es autóbusz, illetve a 934-es éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti az Emőd utcától a Királyok útján és a Pünkösdfürdő utcában lévő megállókat.
  • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóban.
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Előrejelzés is van arra vonatkozóan, hogy szerdán milyen további korlátozásokra kell számítani. Ez így hangzik:

  • Szerdától a H5-ös HÉV nem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között. A vonatokra a Margit híd melletti ideiglenes felszíni végállomáson lehet felszállni.

Ami a közutak lezárásait illeti, tájékoztattak, hogy a Budai és a Pesti alsó rakpar, illetve az óbudai Királyok útja Emőd utca és Pünkösdfürdő utca közötti szakaszán kívül lezárták a Margitszigetet is, gyalogosan csak az Árpád híd felől közelíthető meg.

link Forrás
szeptember 17., 16:42

Délután 1 órakor, 574 centiméternél tetőzhetett a Duna Rajkánál

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint 14 órakor 573, 15 órakor 571 centiméter volt a vízállás, a mostani számok alapján tehát csökken a vízszint. Rajkánál mérték kedd reggel a legnagyobb változást a tegnapi állapotokhoz képest, 24 óra alatt 193 centimétert emelkedett a Duna.

photo_camera Az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülőövezetében Fotó: MTI Fotószerkesztőség/MTI Fotószerkesztőség/Jánossy Gergely/MTI/MTVA
szeptember 17., 16:27

Videón Orbán terepszemléje a Lajtán, ahol megnyitják az ideiglenes víztározót

„Ma és holnap ez az egyik kritikus szakasz, ezért a vízügy szakembereivel egyeztetve engedélyt adtam a Lajta-szükségtározó megnyitására” – írta a videóhoz a miniszterelnök a Facebookon.