Krausz Ferenc a kulturális miniszter tudománypolitikai főtanácsadója lesz

TUDOMÁNY
szeptember 18., 19:44

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményben jelentette be, hogy október 1-től Krausz Ferenc tudománypolitikai főtanácsadóként segíti Hankó Balázs miniszter munkáját.

Domokos Péter váltja a Kutatási Kiválósági Tanács élén

A Nobel-díjas fizikus professzor munkáját a Nobel-díjas Iroda fogja támogatni. Mivel az új feladatkör összeférhetetlen a Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) elnöki feladatkörével, így arról Krausz professzor úr szeptember 30-ával lemond. Október 1-től utódjaként, azaz a KKT új elnökének Domokos Péter fizikust, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóját javasolta Krausz Ferenc, aki el is nyerte a KKT elnökét jelölő Hankó Balázs miniszter, Gulyás Balázs HUN-REN elnök és Freund Tamás MTA elnök támogatását.

Domokos Péter KKT-elnöki feladatköre mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (újonnan létrehozott) tudományos társelnöki pozícióját is betölti majd. A közlemény szerint Krausz Ferenc és Domokos Péter a magyar tudomány és kutatás megerősítésén fognak dolgozni: céljuk, hogy a magyar tudományos kiválóságok nemzetközi szinten is versenyképes feltételek mellett tudják végezni kutatásaikat, és hogy minél több külföldön dolgozó magyar és külföldi kiváló kutatót sikerüljön Magyarországra, a magyar egyetemekre és kutatóintézetekbe vonzani.

Elsőszámú feladat

Krausz Ferenc tudománypolitikai főtanácsadóként a korábbiaknál még erőteljesebben támogatja a hazai tudomány és kutatás megerősítését. Elsőszámú feladataként a jelenleg külföldön dolgozó, már bizonyítottan kiváló magyar kutatók hazahozatalát tűzte ki a Nobel-díjas Iroda számára.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a szülővárosában, Móron, a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban tart előadást 2024. május 9-én.
photo_camera Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a szülővárosában, Móron, a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban tart előadást 2024. május 9-én. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Domokos Péter fizikus, az MTA és az Academia Europaea rendes tagja, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatója, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium szakmai koordinátora elfogadta a három jelölő felkérését. A doktori fokozatát a párizsi Ecole Normale Superieure Kastler Brossel Laboratóriumában szerezte 1998-ban, ennek során 1995-ben megalkotta az első univerzális kétbites kvantumlogikai kapu működési elvét. Az atomok és fotonok kölcsönhatásán alapuló kvantumos műveletek kutatója, ebben a témában alapműnek számító, 2013-as áttekintő cikk társszerzője. Több EU-s keretprogramban vett részt konzorciumi partnerként. Referált folyóiratban 92 tudományos cikke jelent meg, ezekre összesen 3582 hivatkozást kapott. 2019 és 2022 között az Amerikai Fizikai Társulat rangos lapjának, a Physical Review Lettersnek a szerkesztője (divisional associate editor) volt.

A világ legjobb 10 innovátor országa között

A KKT szerepét a jövőben tovább erősíti, hogy a KKT mindenkori elnöke egy személyben fogja betölteni a KIM tervei alapján az NKFI Hivatal újonnan létrehozott tudományos társelnöki feladatkörét is. Ezáltal az egyéni kiválóságon alapuló kutatási támogatások rendszerének, azaz az egyes pályázatok szerkezetének és tartalmának kialakítása, a bíráltatási és értékelési rendszer kialakítása, a döntések meghozatala, valamint a teljes folyamat operatív lebonyolítása a KKT és annak elnöke irányítása alá kerül. A KIM stratégiai célként határozta meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap Kutatási Alaprésze forrásainak jelentős emelését, hogy a magyar kiválóságok nemzetközi mércével mérve is kiváló finanszírozási és infrastrukturális körülmények között végezhessék kutatómunkájukat.

A közlemény szerint a kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra Európa legjobb 10, 2040-re a világ legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön. Ehhez szükséges, hogy a magyar egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozó kutatók számára rendelkezésre álljon egy hosszútávon kiszámítható, jelentős forrásokat magában foglaló kutatástámogatási rendszer. A KKT szerepének tovább erősítése és az NKFIH tudományos társelnöki pozíciójának létrehozása ezt a célt szolgálja – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Kiemelt videóink