A Hezbollah vezetőjének tévébeszéde alatt bombázta Libanont az izraeli hadsereg

külföld
szeptember 19., 16:44

Izrael légicsapásokat hajtott végre Libanonban, miközben a helyi televízióban Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője először beszélt a keddi és a szerda csipogó- és adóvevő-robbanások óta, amikben 37 ember halt meg, háromezer megsérült. A beszédet Bejrútban sokszor nem lehetett érteni a gépek okozta hangrobbanások miatt.

photo_camera Fotó: ANWAR AMRO/AFP

Közben Észak-Izraelben is megszólaltak a szirénák.

Az izraeli hadsereg a légicsapások céljáról azt mondja, hogy biztonságot akarnak teremteni országuk északi részén, céljuk a korábban elmenekült izraeliek visszatérésének elősegítése. Közleményükben azt írták, hogy a Hezbollah évtizedek óta fegyverként használja a polgári házakat, alagutakat, a civileket pedig élő pajzsként, így változtatva Dél-Libanont háborús övezetté.

Füst száll fel a dél-libanoni Tyre-ban
photo_camera Füst száll fel a dél-libanoni Tyre-ban Fotó: STRINGER/Anadolu via AFP

Naszrallah háborús bűnnek, hadüzenetnek, terrorizmusnak és mészárlásnak nevezte a Hezbollah csipogóinak és adóvevőinek felrobbantását. Szerinte négyezer csipogót és ezer adóvevőt vett célba az akció, ami nem törődött az ártatlanok, köztük gyermekek életével; két perc alatt ötezer embert akartak meggyilkolni. A Hezbollah vezetője szerint sok csipogót nem osztottak ki, még mindig raktárban van, mások ki voltak kapcsolva. A történtek felderítésére vizsgálatot indítanak.

Naszrallah azzal fenyegetőzött, hogy Libanon felől Izrael addig számíthat támadásokra, amíg véget nem vet a lassan egy éve indított gázai agressziónak. Időpontról, helyszínről, egyéb részletekről nem akart beszélni, de „a leszámolás meg fog történni”.

(Via BBC)

Kiemelt videóink