Halad lefelé az árhullám, Budapesten szombatra várható tetőzés

A vízügy tájékoztatása szerint vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés. Mivel a Boris ciklon távozása után már sehol sem volt említésre méltó csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, egyre halad lefelé a vízfolyásokon. Budapesten szombat napközbenre várják a tetőzést. Közvetítésünk az árvízvédekezés hetedik napjáról.

37 poszt
Időrend
szeptember 20., 20:21

Belefulladt az áradó Dunában egy kutya Óbudán

A gazdája meg akarta menteni az állatot, de majdnem őt is elsodorta az ár, alig tudták kihúzni - írta az Óbudai Kutyás Egyesület a Facebook-oldalán.

„Nem véletlen írjuk folyamatosan azokat a posztokat, hogy ne vigyetek a Duna közelébe most se gyerekeket, se kutyát és ti se menjetek a partjára!” – írták a bejegyzésben. (hvg)

szeptember 20., 19:36

Most a legnagyobb a terhelés a gátakon

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella szerint Komáromnál már tetőzött, Esztergomnál tetőzés közeli állapotban van a Duna, Budapesten 835-840 centiméter a vízállás, ami 50-55 centiméterrel elmarad a 2013-as árvízétől. Kitért arra is, a két napja elzárt Kisorosziban élők tudják kezelni a helyzetet, és mivel közeledik a tetőzés, várhatóan néhány nap múlva felszabadul a terület. A szóvivő kiemelte, hogy a Budapesttől délre fekvő területeken az 1954-es jeges árvízre építették ki a töltésvonalakat, azok nagyon magasak, de ott is előfordulhatnak védendő helyek, csurgások, szivárgások, buzgárok. Siklós Gabriella megemlítette azt is, hogy a Lajtán még mindig a legmagasabb fokú a készültség, de nagyon lassú apadás kezdődött el, "egy-két centimétert már néha apad". Az OVF szóvivője hangsúlyozta, hogy árvízi jelenségek nagyon nagy számban várhatók, a vízügyeseken és a gátakon dolgozókon hihetetlenül nagy a felelősség, és nagy szükségük van nyugalomra. Ismételten arra kért mindenkit, hogy ne a töltésekre és az ideiglenes védművekre kiránduljanak, mert ezek bármikor elkezdhetnek átnedvesedni, átázni, a jelenségek egyik pillanatról a másikra bukkannak fel. Ilyenkor nem lehet zavarni a vízügyesek munkáját - mondta Siklós Gabriella, megemlítve, kisebb konfliktusok is kialakulnak amiatt, hogy a vízügyesek nem tudnak haladni a töltéseken a nézelődőktől. Azt kérte, hagyják dolgozni a szakembereket.

szeptember 20., 19:13

A váci börtön falát nyaldossa a Duna

photo_camera Fotó: BvOP

A Váci Fegyház és Börtön közvetlenül a Duna-parton van, az árhullám ma érte el a területét. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleménye szerint a börtönt és a fogvatartás rendjét nem veszélyezteti az árvíz, a zárkák biztos távolságban helyezkednek el az érintett területtől.

photo_camera Fotó: BvOP

A tetőzésre több ezer homokzsákkal készültek. "A többnyire magas biztonsági besorolású fegyházas rabok az intézeten belül aktívan részt vettek a munkálatokban, mindennap több száz fogvatartott, három műszakban szüntelenül töltötte és pakolta a biztonság zálogát jelentő zsákokat. A kemény munka eredménye 4 nap alatt 40 ezer homokzsák lett, amelyből 20 ezer a várost, míg 18 ezer az intézetet védi. A fennmaradó 2 ezer zsák tartalékként lett deponálva" -írta a BvOP.

link Forrás