Halad lefelé az árhullám, Budapesten szombatra várható tetőzés

A vízügy tájékoztatása szerint vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés. Mivel a Boris ciklon távozása után már sehol sem volt említésre méltó csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, egyre halad lefelé a vízfolyásokon. Budapesten szombat napközbenre várják a tetőzést. Közvetítésünk az árvízvédekezés hetedik napjáról.

34 poszt
Időrend
szeptember 20., 16:22

Így öntötte el a Római-part egy szakaszát a Duna négy nap alatt

Olvasónk négy egymást követő nap ugyanabban az időszakban készített fotót a Római-parton. Az elsőt szeptember 17-én, az utolsót pénteken délben, jól látszik, ahogy egyre inkább elöntötte a partszakaszt a Duna. A főváros szakaszán szombat napközben tetőzhet a folyó az előrejelzések szerint, az Országos Vízügyi Főigazgatóság mérései szerint délután 821 centiméteren állt már a Duna.

photo_camera Fotó: Olvasónk
szeptember 20., 16:01

Egyre nagyobb szüksége van segítségre a római-partiaknak

A III. kerület-Óbuda, Békásmegyer, Csillaghegy, Római-part, Kaszásdűlő csoportban sorra jelennek meg a segítséget kérő bejegyzések. A jelek szerint a Római-part egyre nehezebb helyzetben van, vízben áznak az utcák. A Nánási úton, a Római parton szivattyúzzák a vizet, vannak épületek ahol már 25 centiméteres víz áll.

Az Egyesület a Római-partért Karácsony Gergelynek címzett közleményében azt írja, „a Dunába tolt és magára hagyott 2000 embernek és rengeteg vállalkozásnak itt a Rómain fel kellett adnia nyugodt és emberhez méltó életét és szembenézni emberi tragédiákkal, erejét és anyagi forrásait meghaladóan védekezve és legfeljebb napi 1-2 órát pihenve. Sajnos sokan vannak, akik anyagi és emberi erőforrások nélkül meg sem tudták kezdeni a védekezést.” Hozzáteszik, „a partiak magánerős védekezése tehermentesíti a Királyok-Nánási úton lévő semmire nem alkalmas nyúlgátat a ráterhelődő víznyomás alól, mivel az előtte lévő és védekező tulajdonosok enyhítik a nyúlgátra nehezedő víznyomást”.

photo_camera Rozgonyi Piroska utca a Római-parton pénteken délután Fotó: Bankó Gábor/444
szeptember 20., 15:51

Mi lesz a homokzsákokkal, ha levonul az árvíz?

Ezt a kérdést válaszolta meg a Fővárosi Vízművek a Facebook-oldalán. Mindenekelőtt azt fontos tudni, hogy a Duna vize meglehetősen szennyezett az árvíz idején, hiszen a medréből kilépve rengeteg hordalékot sodor magával, például összeszedi a szemetet és kimossa a szennyvízgyűjtőket.

Ezért miután elbontják a nyúlgátakat, a zsákokban lévő homokot építkezéseken lehet felhasználni még, a fertőzésveszély miatt a zsákok viszont veszélyes hulladéknak számítanak, ezért azokat elégetik.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
szeptember 20., 14:49

Csehországban óriási pusztítást hagyott maga mögött az árvíz

Csehországban gyakorlatilag megszűnt már az árvízveszély, hiszen apadni kezdtek a folyók, így elkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok. Az ár óriási pusztítást hagyott maga után.

photo_camera Fotó: LUKAS KABON/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: LUKAS KABON/Anadolu via AFP
photo_camera Fotó: LUKAS KABON/Anadolu via AFP
szeptember 20., 14:07

Ázik a Rozgonyi Piroska utca a Római-parton

Az egész utcát elárasztotta a Duna.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
szeptember 20., 13:57

Hozzá kell szokni az Borishoz hasonló ciklonokhoz

A klímamodellek is azt mondják, hogy növekedni fog az őszi és téli csapadék, de a korábban megszokottól eltérően nem csupán hosszan tartó, áztató esőkre számíthatunk a jövőben, hanem nagyobb mennyiségekre rövidebb idő alatt. És így is marad egy jó darabig. Egyhamar nem tudjuk visszacsinálni, és hosszabb távon is hozzá kell szoknunk ezekhez a jelenségekhez – mondta a hvg.hu-nak Szabó Péter az ELTE Meteorológia Tanszékének doktorandusz hallgatója, aki egyébként a klímaválság magyarországi hatásait vizsgáló kutatás egyik résztvevője is.

photo_camera Fotó: FERENC ISZA/AFP

Szerinte ez még akkor is így marad, ha sikerül teljesíteni a klímacélokat, és csökkenteni a klímaváltozást okozó, légkört terhelő káros gázok kibocsátását. A rendszer tehetetlensége ugyanis olyan nagy, hogy ha most mindent kibocsátást abbahagynánk, akkor is csak 15-20 év múlva lenne érezhető hatása.

Az, hogy a klímaváltozás hatására eltolódnak a csapadékeloszlások komoly kockázatot rejt magában. A csapadék éves összege ugyan nem változik, de eloszlása annál inkább: nyáron kevesebb esik, ősszel és télen pedig több. Ez azzal is jár, hogy nyáron a felszín felmelegedése óriási párolgással jár, amivel hatalmas mennyiségű vizet veszít a talaj. És hiába esik sok csapadék télen, a hiányzó mennyiséget nem tudja pótolni, mert vagy elfolyik a fagyott talajon, vagy nincs, ami megtartsa.

szeptember 20., 13:45

Párátlanítókat és fertőtlenítőket kap Csehország és Lengyelország az EU-tól

Brüsszel közleménye szerint Csehország kérése nyomán, az EU polgári védelmi mechanizmusának keretében Szlovénia, Belgium, Horvátország és Németország szállít több száz párátlanító (nedvességelszívó) berendezést, amely az árvíz károsította épületek szárításához és a mihamarabbi helyreállításhoz szükséges.

Házi kedvencet mentenek az elárasztott otthonokból a cseh Jesenik városában
photo_camera Házi kedvencet mentenek az elárasztott otthonokból a cseh Jesenik városában Fotó: LUKAS KABON/Anadolu via AFP

Lengyelország kérését, amely vízfertőtlenítés biztosítására vonatkozott, Svédország teljesítette azzal, hogy több száz palack klóramint szállít az árvíz sújtotta országnak. Az Európai Unió a klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus műholdképeit is rendelkezésre bocsátja az érintett országok vészhelyzet-elhárítási műveleteinek támogatására. Az EU a kohéziós alapból tagállami kérés esetén összesen 10 milliárd eurót mozgósít az árvizek által sújtott országok számára. (MTI)


szeptember 20., 13:37

A Duna az úr a Margit hídnál

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
szeptember 20., 13:19

Jövő szerdán szabadulhatnak a víztől a fővárosi rakpartok

Az előrejelzések szerint az eddigi jelzésekhez képest pár centivel alacsonyabban, 837 centiméternél szombaton napközben tetőzik a Duna Budapesten, ezt követően pedig ezen a szakaszon is lassú apadásra kell számítani. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján jövő hét közepére nagyjából két méterrel csökkenhet a vízszint, így szerdára az alsó rakpartok is kiszabadulhatnak a víz fogságából. (Időkép)

szeptember 20., 13:16

Jelenleg Lábatlannál tart a tetőzés

Esztergomban előreláthatólag ma napközben, Nagymarosnál pedig éjszaka tetőzik a folyó. A vízállás Budapesten ma éjjel meghaladta a III. fok szintjét, a tetőzés a fővárosban szombaton napközben várható a III. fok szintje fölött, 830-840 cm körül – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrött a III. fokozat szintje feletti tetőzésre lehet számítani a jövő hét elején. A Lajtán a szükségtározó megnyitásának köszönhetően Mosonmagyaróvárnál éjszaka 286 cm-en, a valaha mért legmagasabb vízállástól, vagyis LNV-től kb. 30 centiméterrel alacsonyabban volt tetőzés.

A lassú és tartós áradás miatt most kapják a legnagyobb terhelést a gátak a Dunakanyarban. Az ideiglenes védműveknek akkora nyomást kell kibírniuk, hogy bármikor előfordulhatnak váratlan jelenségek, mint a csurgás, vagy a buzgár, amelyek veszélyeztetik a töltések stabilitását.

szeptember 20., 12:42

Szentendre várja az önkéntesek jelentkezését

Fülöp Zsolt polgármester szerint Szentendre továbbra is várja az önkéntesek jelentkezését, hiszen bár a város felkészült a védekezésre, a továbbiakban is szükség lesz önkéntesekre a gát figyeléséhez és az éjszakai figyeléshez. Ha esetleg rendkívüli beavatkozásra lenne szükség, akkor kellenek hadra fogható önkéntesek, akik készenlétben vannak, és akiket egy telefonhívással lehet értesíteni.

Hangsúlyozta, a tetőzéssel nem ér véget a védekezés, hiszen ez még egy hétig el fog tartani. Akkor lehet majd megnyugodni szerinte, ha másodfok alá tud menni a készültség.

link Forrás
szeptember 20., 12:34

Most vizsgáznak először a Parlament árvízvédelmi kapui

Ezeket a legutóbbi, 2013-as nagy árvíz után készítették el. Budapesten szombat estére várják a tetőzést, de már most nyolc méter felett van a Duna vízszintje, a rakpart fáinak egyre nagyobb része kerül víz alá.


szeptember 20., 11:47

Két balatonnyi víz ömlik át a Dunán

Ez még így is csak a töredéke a 21 balatonnyi víznak, ami a Boris ciklonból kihullott – írja az Időkép. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság óránkénti közléseiben nem csak a vízállást, de a vízhozamot, vagyis folyóink keresztmetszetein másodpercente átfolyó vízmennyiséget is megadja, így kiszámolható, mekkora víztömeg folyik le a Dunán a napokban.

A Balaton vízállástól függően nagyjából 1,9 köbkilométernyi, avagy 1900 millió köbméternyi édesvizet tárol, ezt a Duna budapesti szelvényére számított átfolyási adatsorával összevetve kiderül, hogy hétfő éjféltől csütörtök délutánig – az emelkedő vízszint miatt egyre gyorsabban, jelenleg kb. 7500 m3/másodperc sebességgel – már közel egy balatonnyi víz ömlött át a fővárosi szakaszon.

A folyamat a következő napokban tovább gyorsul, a következő balatonnyi mennyiség két és fél nap alatt összegyűlik,

így egy hét leforgása alatt két balatonnyi víz halad át a Duna medrén Budapestnél. Ha ennyit vizet Magyarország teljes területére szétterítenénk, 4 centis, bokáig érő víz állna mindenhol.