Hatósági hibák sora vezetett a Trump elleni merénylethez

külföld
szeptember 21., 07:12

Hibáztak a hatóságok a Donald Trump elleni merényletkísérlet idején. Az ezzel foglalkozó belső titkosszolgálati vizsgálat a hatóságok közötti olyan kommunikációs hiányosságokat állapított meg, ami lassította a beavatkozást.

A szervezet megbízott igazgatója, Ronald Rowe arról számolt be, hogy részben a helyi hatóságok tájékoztatásában hibáztak. Túlságosan nagy mértékben támaszkodtak a mobiltelefon alapú kommunikációra is, ami tovább lassította az információáramlást. A rendezvény hatékony biztosítására a titkosszolgálat nem létesített közös műveleti szobát sem a területi rendvédelmi szervek képviselőivel.

A hatóság részletes, másodpercekre lebontott időrendet is közölt a lövések eldördülését és a támadó, Thomas Matthew Crooks ártalmatlanítását megelőző kevesebb mint 2 percről. Ebből kiderül, hogy a helyi rendőrség emberei saját rádióhálózatukon keresztül folytatott üzenetváltás nyomán mintegy fél perccel azelőtt megtalálták a merénylőt az épület tetején, hogy tüzet nyitott, amit nem tudtak megakadályozni. Eközben a biztosításért felelős titkosszolgálati egység külön rádión értesítette a mesterlövészeket a lehetséges veszélyhelyzetről.

photo_camera Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Miután Thomas Matthew Crooks leadta a lövéseket Donald Trumpra, a mesterlövész 10 másodperccel később lépett közbe, és egy lövéssel ártalmatlanította a merénylőt, akit fején ért találat és a helyszínen meghalt. Ronald Rowe a tájékoztatón közölte, hogy az elkövetett hibák nyomán a „felelősségre vonás szakasza következik”, ami érinti azokat az ügynököket, akik nem tudták biztosítani a választási gyűlés helyszínét.

A Donald Trump republikánus elnökjelölt elleni butleri merényletkísérletben a politikus könnyebb sebesülést szenvedett a fülén, ugyanakkor egy ember meghalt, és ketten súlyosan megsebesültek. (MTI)

Kiemelt videóink