Még kevesen jelentkeztek a Fővárosi Lakásügynökségnél, pedig az a bérlőknek és a bérbeadóknak is nyújt előnyöket

Budapest
szeptember 21., 14:39

Az indulás óta eltelt szűk fél év alatt 200 lakástulajdonos jelezte a bérbeadói szándékát a Fővárosi Lakásügynökségnél, és ezek közül mostanáig körülbelül 25 esetben történt meg a regisztrációs adatlap kitöltése, ami a programban való részvételhez szükséges – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 24.hu-nak.

A lakásügynökség létrehozását azzal indokolja a főváros, hogy „jelenleg az Európai Unió fővárosai közül a bérekhez viszonyított lakásbérleti árak Budapesten a legmagasabbak”. Az önkormányzat növelni akarja a biztonságosan és megfizethetően bérbevehető lakások számát Budapesten, ezért „hasznosítási célból bérbe veszünk lakásokat, amelyeket bérbe adunk, így növelve a megfizethető lakások számát.”

  • Bérlők azok lehetnek, akik munkájukkal közszolgáltatást nyújtanak, de nem csak a fővárosi intézmények, hanem például a budapesti kórházak dolgoozói is pályázhatnak. A piaci árnál 30 százalékkal olcsóbban bérelhetnek lakást, és kauciót sem kell fizetniük.
  • A lakástulajdonosnak azt ígérik, hogy minden hónapban biztos bevételhez jut, a felmerülő feladatok és kockáuatok vállalása nélkül. A lakásügynökség tartja a kapcsolatot a bérlővel, gondoskodik a rezsifizetésről és a lakás állagmegóvásáról.

A gyakorlatban a lakásügynökség veszi ki a lakást, ami elég megnyugtató, cserébe a piaci árnál kevesebbet fizet érte, 15 százalékkal. További 15 százalékot a főváros ad a lakbérbe, így jön ki 30 százalékkal olcsóbb lakhatás.

Az előnyök ellenére egyelőre „visszafogott egyelőre a kereslet, de alig pár hónap telt el eddig a program kezdete óta, és nyáron egyébként is pang az ingatlanpiac” - mondja Kiss Ambrus. Az is probléma, hogy jellemzően egyszobás garzonokat adnának bérbe, ami a célcsoport, vagyis a fiatal családosok számára nem ideális.

Lenne a programra uniós forrás, de azt a kormány még nem írta ki. A lakásügynökség ősszel erősebb kommunikációval próbálja elérni a bérbeadókat.

Kiemelt videóink