Budapesten is tetőzött a Duna

Bár Karácsony Gergelyék előzetesen szombat estére, a miniszterelnök délutánra várta a Duna tetőzését a fővárosban, úgy tűnik, a folyó hajnali öt körül 830 centivel tetőzött Budapesten. Fellélegezni azért még nem teljesen lehet. Közvetítésünk az árvízvédekezés kilencedik, sokak szerint legnehezebbnek ígérkező napjáról.

24 poszt
Időrend
szeptember 21., 21:04

Búcsúzzunk az árvíz kilencedik napjától képes összefoglalónkkal

A leglátványosabb fővárosi képek a dunai árvíz kilencedik napjáról ebben a cikkünkben. Jó éjszakát, köszönjük, hogy velünk tartottak!

szeptember 21., 18:39

Katonai helikopterrel kellett menteni az elzárt Kisorosziból

A Dunakanyarban, a Szentendrei-sziget lévő 900 lakosú Kisoroszinál szombat hajnalban tetőzött a Duna. A települést, ahogy a nagy áradások szokták, ezúttal is teljesen körbezárta a víz. Egy súlyos beteg helyi lakost katonai helikopterrel kellett kórházba szállítani – írja az Atv.hu a polgármestertől, Molnár Csabától kapott tájékoztatás alapján.

szeptember 21., 16:58

Tetőzés a Margit híd környékén

Szombaton tetőzött az áradó Duna a fővárosban, az extrém magas vízállásra sokan voltak kíváncsiak. Munkatársunk kora délután a Margit híd pesti hídfőjének közelében járt.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444
szeptember 21., 16:56

Ki kellett menteni egy férfit az áradó Dunából Tahitótfalunál

Az áradó Dunából mentettek ki egy embert a Pest megyei kutató-mentőszolgálat munkatársai, miután a férfi a tiltás ellenére kihajózott a folyóra, és kishajója Tahitótfalu környékén felborult. A mentőszolgálathoz érkezett bejelentés szerint a férfi a Duna szentendrei ágában, egy fába kapaszkodva várta a mentést. A bajbajutottak búvárok találták meg, majd tűzoltók vitték partra, ahol átadták a mentősöknek. A kutató-mentőszolgálat az esetről készített videót a Facebookon azzal a megjegyzéssel osztotta meg:

az áradó Dunában, a tiltás ellenére, mentőmellény nélkül vízre szállni szerintünk felelőtlenség és életveszélyes.


szeptember 21., 16:39

Légi videón a Dunakanyar vízzel elöntött bal partja

A pénteken készült videón Szob, Zebegény, Nagymaros, Kismaros és Verőce árvíz elleni küzdelmét mutatja be az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

link Forrás

Az OVF szombat délután bejelentette: a Duna apadásával kiegyenlítődtek a vízszintek, ezért kinyitották a Moson-Duna torkolati művet, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődhetett. A Lajta szintén folyamatosan apad, a tetőzés óta már 40 centit csökkent a vízszint.


szeptember 21., 16:30

Lezárják az 55-ös utat Pörböly és Baja között

A dunai árhullám elől menekülő vadak miatt lezárják szombat és vasárnap éjszakára az 55-ös út Baja és Pörböly közötti szakaszát. Az MTI által közzétett rendőrségi tájékoztatás szerint szombaton 22 óra és vasárnap 4 óra, valamint vasárnap 22 óra és hétfő 4 óra között az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárják.

A közlekedők a forgalom nagyságától függően 20 km/órás sebességkorlátozással és kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak mindkét irányban. Ennek a két napnak a többi időszakában 60 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében.


szeptember 21., 15:53

Karácsony: „Túl vagyunk a nehezén, de nem vagyunk még a végén”

A Batthyány téren tartott sajtótájékoztatót szombat délután Karácsony Gergely és a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői. A főpolgármester nekik és a civileknek, önkénteseknek, a hatóságoknak és az állami szerveknek is megköszönte a segítségnyújtást.

„Jól vizsgázott a főváros és az állami szervek közti együttműködés is. Úgy látszik, ilyenkor, árvíz idején sikerül félretenni a politikai vitákat”,

mondta. Karácsony a szintén jól vizsgázó budapestiektől azt kérte, továbbra is tartsanak egy lépés távolságot, ha az árvíz „egyszerre félelmetes és csodálatos látványát” akarják látni.

Bár Karácsonyék előzetesen szombat estére, a miniszterelnök délutánra várta a Duna tetőzését a fővárosban, a Vízügy méréseiből úgy tűnik, a folyó hajnali öt körül 830 centivel tetőzött Budapesten. Ez mintegy hatvanegy centivel alacsonyabb a 2013-as rekord vízállásnál.

Fotóink a csúcsról.