Újabb hat vádlottat hallgatnak meg a megerőszakolt Gisèle Pelicot ügyében, köztük a legfiatalabbat

külföld
szeptember 23., 15:33

Újabb hat vádlottat hallgat meg a héten egy francia bíróság a most 71 éves Gisèle Pelicot megerőszakolása ügyében.

A nőt a férje éveken át rendszeresen elkábította, majd az interneten toborzott embereket hívta át magukhoz, hogy megerőszakolják a magatehetetlen nőt. Az esetekről a férfi videófelvételeket és fotókat készített. Az ügyben 50 férfit vádoltak meg, többen azzal védekeztek, hogy azt hitték, egy pár által szervezett játékban vesznek részt.

Az avignoni bíróság hétfői ülésnapján maga Gisèle Pelicot is megjelent, őt a nagy számú hallgatóság tapsa kísérte. A nő a Guardian beszámolója szerint szenvtelenül hallgatta a tárgyalást.

Pelicot köszönti a mellette kiállókat
photo_camera Pelicot köszönti a mellette kiállókat Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

Az újabb hat vádlott között van a legfiatalabb, a tett elkövetésekor 22, most 26 éves Joan K., aki kétszer is megerőszakolta a nőt. Francia Guyanában született, 16 évesen jött Avignonba, majd bevonult a seregbe. Rövid ideig volt egy élettársa, kapcsolatuk zűrös volt, a nő terhes volt, amikor elhagyta. Rajta kívül 37 és 62 év közötti férfiakat hallgat meg a héten a az avignoni bíróság.

Gisèle Pelicot közben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel követelte, hogy nyilvános legyen a tárgyalás, ráirányítva ezzel a közvélemény figyelmét a szexuális erőszakra. A bíróságnak elmondta, reméli, tanúvallomása segíthet megkímélni más nőket a hasonló megpróbáltatásoktól.

Az elmúlt hetekben több ezer, Pelicot mellett kiálló tüntető vonult az utcákra Franciaországban.