Gyerekekről szóló posztban tette közzé az Elon Muskkal és Giorgia Melonival közös fotóját Novák Katalin

belföld
szeptember 24., 18:49

Az Atlanti Tanács idei gálavacsorájának két főszereplőjével, a tanács idei díjazottjával, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és a kérésére laudációt mondó Elon Muskkal készített közös fotót osztott meg kedden az egyébként Musk tulajdonában álló X-en Novák Katalin. Az ez év elején egy pedofil segítőjének adott elnöki kegyelem miatti botrányban megbukott volt államfő azzal a szöveggel posztolta a képet, hogy „Csak a gyerekek menthetik meg a világot”.

link Forrás

Novák nagyjából féléves hallgatás után szeptember elején tért vissza a közéletbe aztal, hogy egy gyereknemzést segítő NGO társalapító vezérigazgatója lett. Az X-Y Worldwide nevű szervezet másik társalapítója az a Stephen J. Shaw demográfus, akinek a Birthgap – Childless World című dokumentumfilmje több országban kiverte a biztosítékot. A vetítése ellen egyebek mellett az Egyesült Királyságban is tiltakoztak, a többi között transzfóbnak és rasszistának titulálva a filmet. Ráadásul annak főbb állításait egy kutatókból álló csoport tételesen cáfolta, mondván: azok nincsenek alátámasztva kutatási eredményekkel.

A fentiek fényében legalábbis faramuci Novákéknak az a célja az X-Y Wordlwide-dal, hogy „a világ vezetőivel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal” közösen „bizonyítékokon alapuló, fenntartható stratégiákat dolgozzanak ki, amik segítenek a nemzeteknek leküzdeni a globális születésszám-csökkenés hatásait”.

A népesedés kérdése nemcsak Novák, hanem Musk és Meloni szívügye is, ez indokolhatja a fotót (Meloni és Musk tavaly Rómában is találkoztak, és erről a témáról beszéltek, írja a Politico). A születésszám csökkenése Magyarországon és Olaszországban egyaránt nagyon súlyos probléma. Az úgynevezett termékenységi arányszám, aminek 2,1 fölött kellene lennie, hogy egy adott populáció népessége fenntartható legyen, Olaszországban 2023-ban már csak 1,2 volt.

Magyarországon ennél jobb, de bőven a fenntartható szint alatt van ez a ráta: az idei első félévben 1,37 volt (az eddigi mélypontot a 2011-es 1,23 jelentette). Novák az államfősége előtt családügyi államtitkár volt, két hete egy koreai lap úgy írt róla, mint aki legyőzte az alacsony születésszámot. Ez azonban még annak fényében is erős túlzásnak tűnik, hogy 2021-ben a mostaninál sokkal magasabb, 1,59-es volt a termékenységi ráta – ez ugyanis egyetlen kiugró év volt, és ez az 1,59-es mutató is alacsonyabb, mint 1995 előtt bármelyik évé volt.

Kiemelt videóink