Négy orosz katonai repülőt észleltek Alaszka védelmi övezetében

külföld
szeptember 24., 15:04

Négy orosz katonai repülőgép haladt át hétfőn az alaszkai légvédelmi azonosító zónán – közölte az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (Norad). A hétfői észlelés már az ötödik ilyen incidens szeptemberben.

Ugyanakkor mind a négy repülőgép a nemzetközi légtérben maradt, és nem léptek be sem amerikai, sem kanadai felségterületű légtérbe. A Norad nem pontosította, hogy milyen típusú orosz repülőgépekről van szó.

A washingtoni tájékoztatás szerint „ez az orosz tevékenység az alaszkai úgynevezett Adiz területén rendszeresen előfordul, és nem tekinthető fenyegetésnek”. Az Adiz egy olyan zóna, ami a nemzeti légtér -- jelen esetben az Egyesült Államok és Kanada - határán kezdődik. Az ilyen berepülések a Norad szerint „a nemzetbiztonság érdekében minden repülőgép készséges azonosítását igénylik”.

A parancsnokság e hónap elején orosz IL-38-as típusú tengeri járőrgépeket azonosított az alaszkai Adizon belül.

A parancsnokság „műholdakból, földi és légi radarokból, valamint vadászrepülőgépekből álló, többszintű védelmi hálózatot alkalmaz a repülőgépek követésére és a megfelelő intézkedések tájékoztatására”. Bár az orosz berepülést nem tekintették fenyegetőnek, a Norad közölte: továbbra is készen áll arra, hogy „számos válaszadási lehetőséget alkalmazzon Észak-Amerika védelmében”. (ABC)

Kiemelt videóink