Baranyi szerint érthetetlen, hogy a Tisza Párt miért akarja magát távol tartani a főváros ügyeitől

Budapest
szeptember 25., 10:50

„Továbbra is nagyon aggódom Budapest szabadsága, a város nyugodt működése miatt. Aggódom, hogy a közgyűlésben a pártok a két év múlva esedékes országgyűlési választásokra készülve nem a várospolitikára helyezik a hangsúlyt. A város vezetése helyett politikai játszmák, konfliktusok, erődemonstrációk tere lesz a közgyűlés” - mondta a Baranyi Krisztina a hvg.hu-nak. Ferencváros újraválasztott polgármestere hozzátette:

„Amikor zömében polgármesterek ültek a közgyűlésben, a képviselők politikai érdeke egybevágott a városéval. A döntések túlnyomó többsége egyhangúan született meg. Nagyon sok képviselő lett most úgy városvezető, hogy semmilyen önkormányzati vagy egyáltalán politikai tapasztalata sincs. Ebben a harcban elveszhet Budapest ellenzékisége, és ellehetetlenülhet az amúgy is kivéreztetett város működése.”

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Baranyi figyelmeztetett:

„Ha az októberi alakuló ülésen nem sikerül egy belső, tehát közgyűlési tag főpolgármester-helyettest választani, és a fővárosi cégeknek nem lesznek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjaik, akkor a város nem tud törvényesen működni. Ebben az esetben némi türelmi idő után a fővárosi kormányhivatal fog kinevezni főpolgármester-helyettest – el lehet képzelni, hogy kik közül válogatna. A kormányhivatal alkot költségvetést, ami jó esetben a minimális működéshez elegendő forrást biztosít.”

Érthetetlennek nevezte azt, hogy a harminc százalékot kapott Tisza Párt távol akarja magát tartani a főváros ügyeitől azzal, hogy sem a budapesti cégek vezetésébe, sem a városvezetésbe nem delegál embert.

„Ha a Tisza Párt úgy gondolja, hogy a fővárosban mutyik voltak, a cégeinek vezetésében és ellenőrző szerveiben vállalhatatlan vagy alkalmatlan emberek ülnek, a városvezetés kollaborált a Fidesszel, akkor ültessen be olyan embereket a cégek felügyelőbizottságába, akik ezeket a mutyikat megakadályozzák. Válasszon területet, ennek vezetésére delegáljon főpolgármester-helyettest, aki garantálja az átlátható és tiszta működést. (...) A harminc százalék felelősséggel jár”

- mondta. Arról a véleményről, ami szerint Karácsony azért állt az olimpiarendezés mögé, hogy megnyerje a kormány támogatását, Baranyi azt mondta, hogy

el tudja képzelni, hogy a főpolgármester alkut köt a kormánnyal, hogy fenntartsa a főváros működését, megszerezze a fejlesztési forrásokat, de az kizárt, hogy a fővárosban általános Fidesz–Karácsony-összefogás jöjjön létre.

A fővárosi közgyűlésben kialakuló mexikói felállásról és háttéregyezkedésekről itt írtunk részletesen.

Kiemelt videóink