Úgy végeztek ki Amerikában egy 23 éve elítélt férfit, hogy ezt az áldozat családja, a főügyész és a bírák sem akarták

bűnügy
szeptember 25., 15:45

A Missouri államban halálraítélt Marcellus Williamst kedden halálos injekcióval kivégezték, amiért 1998-ban meggyilkolta Lisha Gayle újságírót, akit brutálisan leszúrva találtak St. Louis külvárosi otthonában.

Az 55 éves Williams helyi idő szerint 18 óra után halt meg a Missouri állami börtönben, a Francois megyei Bonne Terre-ben, St. Louistól kb. 100 km-re délnyugatra - mondta el Williams ügyvédje az ABC Newsnak.

A halálbüntetés ügye országos figyelmet kapott, mivel Williams fenntartotta az ártatlanságát, az áldozat családja ellenezte a kivégzést, az ügyész pedig minden szinten fellebbviteli indítványokat nyújtott be.

„Marcellus Williamsnek még mindig élnie kellene. Esete során többször is lehetett volna olyan döntéseket hozni, amik megkímélték volna a halálbüntetéstől. Ha az ártatlanságára vonatkozóan még a kétség árnyéka is fennáll, a halálbüntetés sosem lehet opció. Ez az eredmény nem szolgálta az igazságszolgáltatás érdekeit” – mondta Wesley Bell, St. Louis megye főügyésze a kivégzés után.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kedden, egy órával a kivégzés előtt, Ketanji Brown Jackson, Elena Kagan és Sonia Sotomayor bírák tiltakozása ellenére elutasította a Williams életének megkíméléséért benyújtott két külön fellebbezést.

Williams ügyvédje, Tricia Rojo Bushnell a legfelsőbb bíróság döntése után közleményt adott ki, azt írva: „Ma este Missouri kivégzi az ártatlan Marcellus »Khaliifah« Williamst.”

„Bármilyen sötét is a mai nap, tartozunk Khaliifahnak azzal, hogy egy fényesebb jövőt építsünk. Hálásak vagyunk a St. Louis-i ügyésznek az igazság és az igazságosság iránti elkötelezettségéért, és mindazért, amit tett, hogy megpróbálta megakadályozni ezt a kimondhatatlan rosszat. És a több millió embernek, akik petíciókat írtak alá, telefonáltak és megosztották Khaliifah történetét” – mondta Bushnell.

Hétfőn Missouri állam kormányzója, Mike Parson és az állam legfelsőbb bírósága elutasította a kivégzés leállítására irányuló kérelmet.

Az ABC Newsnak adott nyilatkozatában Parson azt mondta: „Sem az esküdtszék, sem a bíróság, beleértve a tárgyalási, a fellebbviteli és a legfelsőbb bírósági szinteket, soha nem találta megalapozottnak Williams úr állításait az ártatlanságáról. Végső soron a bűnös ítéletét és a halálbüntetés kiszabását helybenhagyták. Az ügy valós tényeiből semmi sem vezetett arra, hogy higgyek Williams úr ártatlanságában.”

Williams ellen 1999-ben emeltek vádat első fokú gyilkossággal Gayle, egy szociális munkás és a St. Louis Post-Dispatch egykori riportere meggyilkolásáért. 2001-ben találták bűnösnek.

Marcellus Williams 2014. február 10-én.
photo_camera Marcellus Williams 2014. február 10-én. Fotó: AFP

Az ügyészek Williams eredeti tárgyalásán azt állították, hogy a bírósági dokumentumok szerint 1998 augusztusában betört Gayle otthonába, és egy nagy henteskéssel 43-szor megszúrta. A támadás után ellopták a táskáját és a férje laptopját.

A bírósági dokumentumok szerint a gyilkossághoz használt konyhakés Gayle testében maradt. A házban vért, hajat, ujjlenyomatokat és cipőnyomokat találtak, amikről úgy vélik, az elkövetőé voltak.

Williams védelme azt állította, hogy az ő DNS-ét nem találták meg a gyilkos fegyveren, és két azonosítatlan DNS-forrás elvezeti a nyomozókat a tényleges gyilkoshoz.

Az augusztusban felfedezett DNS-bizonyítékokból kiderült, hogy az eredeti perben pereskedő korábbi ügyész és nyomozó nem viselt kesztyűt, amikor a gyilkos fegyvert kezelte, így a DNS-ük rajta maradt a késen, ami felfedte az azonosítatlan DNS forrásait, és nem az azonosítatlan gyilkoshoz tartoztak.

Williams kivégzése idén a harmadik Missouriban, és a 100. azóta, hogy az állam 1989-ben újra bevezette a halálbüntetést.

Kiemelt videóink