Hongkongban a pekingi vezetést kritizáló újságírókat ítélnek ma el

külföld
szeptember 26., 10:27

A Stand News volt az egyik utolsó hongkongi lap, amely kritizálni merte a hatóságokat, amiért 2019-ben brutálisan leverték a demokráciapárti tüntetéseket. A híroldal korábbi főszerkesztője, Chung Pui-kuen és a korábbi megbízott főszerkesztő, Patrick Lam áll csütörtökön bíróság elé, hogy újságírókon is alkalmazzák a felbujtási törvényt.

photo_camera Chung Pui-kuen Fotó: PETER PARKS/AFP

Ezt a törvényt még a gyarmati időkben fogadták el, ötven évig nem használták. A márciusban elfogadott nemzetbiztonsági törvény alapján viszont újraélesztették és kiszélesítették érvényességét. A mostani értelmezésében már nem csak az erőszakra buzdítók ellen használható, hanem a hongkongi vagy a kínai kormánnyal szemben bármilyen kritikát megfogalmazók is potenciálisan a hatálya alá tartozhatnak.

A két újságírót augusztusban a bíróság már bűnösnek mondta ki „felbujtó kiadványok kiadása és sokszorosítása” vádpontban. A csütörtöki ítélethirdetésen két évig terjedő börtönbüntetésre és 5000 hongkongi dollár (kb. 230 ezer Ft) pénzbírságra számíthatnak.

A hónap elején a hongkongi hatóságok már használták is a törvényt: 14 havi börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, akinek pólóján az a szöveg szerepelt, hogy „Szabadítsuk fel Hongkongot, korunk forradalma”. (AP)

Szerző: Szántó Dániel

Kiemelt videóink