211 ezren voltak munka nélkül, és állást is 9,8 hónap alatt lehet találni

gazdaság
szeptember 27., 09:26

Tavalyhoz képest enyhén emelkedő munkanélküliségről és tovább bővülő foglalkoztatottságról közölt adatokat pénteken reggel a KSH. A statisztikai hivatal szerint június-augusztus időszakban a 15-74 éves korosztályban 4,752 millióan dolgoztak Magyarországon, ez a szám az előző év azonos időszakához képest 31 ezerrel magasabb. A nemek szerinti lebontást nézve ellentétes folyamatok voltak: míg a férfiak körében kicsit csökkent egy év alatt a foglalkoztatottság, a nők körében növekedés volt.

Az elsődleges munkaerőpiacon 4,586 millióan dolgoztak, 43 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban. Eközben a külföldön dolgozók létszáma 108 ezer fő volt, ami bő kétezer fővel kevesebb a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A közfoglalkoztatottak létszáma 10 ezerrel 58 ezer főre csökkent június-augusztusban.

link Forrás

A munkanélküliség a bővülő foglalkoztatottsággal párhuzamosan enyhén emelkedett, 12 ezerrel voltak többen idén a nyári hónapokban, mint egy évvel korábban, számuk 211 ezer volt. A munkanélküliségi ráta ezzel 4,3 százalékra nőtt.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,8 hónap volt, az összes munkanélküli 40 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

Kiemelt videóink