Az új kulturális miniszter személyesen lépett közbe, hogy Pintér Béla és más független társulatok ne kapjanak állami támogatást

színház
szeptember 27., 06:03

„Miniszterelnök Úr! A kulturális alappal azokat a művészeti tevékenységeket kell finanszírozni, amelyek nélkül szegényebb volna a magyar kultúra, de erre a finanszírozásra senki nem képes” - ezt Fekete György mondta Antall Józsefnek, amikor Nemzeti Kulturális Alap létrehozása mellett lobbizott.

Ő lett az NKA alapító elnöke, aki a hősidőkre így emlékezett: „Amikor létrejött a Nemzeti Kulturális Alap, Mádl Ferenc akkori művelődési és közoktatási miniszter összehívott a Néprajzi Múzeumban egy több száz fős konferenciát. Az összes Magyarországon létező és ismert kulturális és művészeti szervezet képviselője jelen volt az eseményen. A miniszter itt adott felhatalmazást arra, hogy a bizottság és a kollégiumok tagjainak a felét a szakmai szervezetek válasszák, a másik felére pedig javaslatokat tegyenek. Mádl Ferenc viszont egyetlen kurátor vagy bizottsági tag személyéhez sem ragaszkodott, lényegében a társadalmi szervezetekre bízta a teljes képviseletet az NKA-ban. Micsoda örökség ez! Mint ahogyan az is, hogy az alap pályázati rendszere, a megítélt pénzek és létrejövő produkciók - legyen szó bármilyen műfajról – nem pártoskodtak.”

Orbán Viktor átadja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Fekete Györgynek, az MMA távozó elnökének az Országházban 2017. október 30-án.
photo_camera Orbán Viktor átadja a Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést Fekete Györgynek, az MMA távozó elnökének 2017. október 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI / MTVA

Valóban, micsoda örökség! Ha most megnézzük az NKA Színházművészet Kollégiumát, akkor az alábbi kép tárul elénk.

A szakmai szervezetek által delegált személy:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.