Havi 300 ezer forint fölé emelkedhet a minimálbér

gazdaság
szeptember 27., 13:36

Éjszaka megjelent az nemzetgazdasági minisztérium rendelettervezete, amely a minimálbér és a bérminimum meghatározásának folyamatával, alapelveivel kapcsolatos dolgokat tisztáz – írja a Hvg.hu.

A tervezetben a minimálbér és a bérminimum összegének meghatározásával kapcsolatos passzus is szerepel. Eszerint „a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megfelelőségére vonatkozó értékeléshez használt indikatív referenciaérték, amelynek elérésére a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegének megállapításakor törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka”.

photo_camera Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Ez azt jelenti, hogy törekedni kell arra, hogy a minimálbér és a bérminimum elérje az előző év adatai alapján a bruttó átlagkereset legalább felét.

A KSH utoljára a 2024. júliusi átlagbért publikálta. Az akkori rendszeres, bónusz és egyéb juttatások nélküli bruttó átlagbér 602 200 forint volt Magyarországon. Ennek a fele, 301 100 forint lehetne a számítás alapján a minimálbér alsó szintje, ami a jelenlegi állapothoz képest 12,85 százalékos emelést jelentene. A szám, mint azt a Hvg.hu cikkírója megjegyzi, nincs messze az NGM által korábban kalkulált 12 százalékos emeléstől.

Kiemelt videóink