Otthonukban ellenőrzik a betegszabadságon lévőket a Tesla egyik németországi gyárában

külföld
szeptember 27., 14:31

Az elmúlt hetekben a Tesla németországi elektromosautó-gyárának egyik igazgatója menedzsereket küldött, hogy ellenőrizzenek mintegy két tucat munkavállalót, akik az elmúlt kilenc hónap alatt betegszabadságon voltak, miközben továbbra is kapták a fizetésüket.

Az ügy felháborodást váltott ki a 12 ezer dolgozóval bíró gyár szakszervezetében, de André Thierig, az üzem termelési igazgatója megvédte kollégáját, sőt azt mondta, hogy az otthoni ellenőrzések bevettnek számítanak az iparágban, és hogy a vállalat egyszerűen csak „a dolgozók munkamoráljára akart hatni”.

„A gyár szinte minden területéről érkező dolgozók rendkívül magas munkaterhelésről számoltak be” - mondta Dirk Schulze, a szakszervezet regionális igazgatója. - „Amikor létszámhiány van, a beteg dolgozókra nyomás nehezedik, az egészségesek pedig pluszmunkával vannak túlterhelve. Ha a gyár felügyelői valóban csökkenteni akarják a betegállományt, akkor meg kellene törniük ezt az ördögi kört.”

A gyárban a betegszabadságok aránya általában eléri vagy meghaladja a 15 százalékot. A szakszervezetis szerint a gyárban uralkodó „a félelem kultúrája” teszi a dolgozókat stresszessé és beteggé.

Ugyanakkor az üzem termelési igazgatója, Thierig szerint sok munkavállaló kihasználja a munkavédelmi törvényeket, ugyanis a gyár 1500 kölcsönzött dolgozója között, akik a teljes munkaidős alkalmazottakhoz hasonló feltételekkel dolgoznak, a betegségszabadságok átlagos aránya mindössze 2 százalék.

Az igazgató szerint bizonyos tendenciák is megfigyelhetők, például az, hogy pénteken a késő esti műszakban többen vesznek ki betegszabadságot, mint más napokon. Állítása szerint körülbelül 200 olyan dolgozót is azonosítottak, akik idén még nem vették fel a munkát, mert hathetente orvosi igazolást visznek. (Guardian)

Kiemelt videóink