Tömegmészárlás Dél-Afrikában: 17 ember, többségében nők és gyerekek haltak meg

külföld
szeptember 28., 12:53

Tizenhét ember halt meg abban a tömegmészárlásban, amely a Dél-afrikai Köztársaság Lusikisiki városában történt - írja a BBC.

A mintegy négyezer fős város két tanyáján gyászszertartásra gyülekező emberek közé lőttek fegyveresek, a helyi hatóságok közlése szerint az első helyen 12 nőt és egy férfit, a második helyen három nőt és egy férfit gyilkoltak meg.

Egy ember jelenleg is válságos állapotban van.

Helyi sajtóinformációk szerint az áldozatok rokonok és szomszédok voltak, és egy hagyományos gyászszertartásra gyűltek össze, amelynek keretében szombaton egy egy évvel ezelőtt meggyilkolt nőtől és lányától búcsúztak volna el.

A szertartásra való készülődés közben, péntek este tüzet nyitottak rájuk.

Egy Lusikisikiben élő, a nemi erőszak ellen küzdő aktivista, Khwalo Matandabuzo megerősítette a hírt a Dispatch Live hírügynökségnek.

„Ez megsemmisített minket, sokkos állapotba kerültünk” - fogalmazott.

A Dispatch Live elérte a helyi polgármestert, Nonkosi Peppinget is, aki szerint korábban csökkent a gyilkosságok és a nemi erőszak bűncselekmények száma Lukisikiben, és egyáltalán nem volt kirívó a számuk a térségben, ezért is rázta meg a péntek esti mészárlás a közösséget.

„A fegyveresek véletlenszerűen lőttek, mindenkit megöltek, nők és gyerekek is meghaltak a véres lövöldözésben. Ez megrémítette az egész közösséget” – mondta.

A helyi hatóságok későbbre ígértek tájékoztatást, de jelezték: hajtóvadászatot indítottak az elkövetők ellen. Emellett felszólították a lakosságot is, hogy minden információt, amellyel segíthetik a nyomozást, osszanak meg velük.

Az ellenzéki pártok közül az ATM (African Transformation Movement - Afrikai Átalakító Mozgalom) jelezte: a nők és a kiszolgáltatott csoportok elleni támadás egy mélyen gyökerező társadalmi rossz közérzetet tükröz, ami ellen haladéktalanul és határozottan fel kell lépni.

Arra buzdítjuk Lusikisiki közösségeit, hogy szolidárisan álljanak ki e brutalitás ellen azáltal, hogy a hatóságok rendelkezésére bocsátanak minden olyan információt, ami a bűnözők elfogásához vezethet” – közölték.

„Arra kérjük a közösség tagjait, hogy ne védjék meg ezeket az elkövetőket, és érezzék magukat feljogosítva olyan hiteles információk megosztására, amelyek akár életfogytiglani börtönbüntetést is eredményezhetnek, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. Nem élhetünk félelemben, ennek véget kell érnie.”

via BBC

Kiemelt videóink