A Kanári-szigetek legnagyobb hajókatasztrófája: ötven szomjazó migráns fulladt meg, amikor felborult a hajójuk

külföld
szeptember 30., 09:09

Legalább 48 bevándorló halt meg szombaton a Kanári-szigetek partjainál, amikor felborult a hajójuk. Bár a mentőakció hivatalosan még tart, a spanyol hatóságok szerint már nem lehetnek túlélők.

A nyugat-afrikai migránsokat szállító kis hajó körülbelül 80 emberrel, köztük több gyerekkel hat nappal korábban kelt útra egy mauritániai kikötőből. Az utolsó két napban már sem enni-, sem innivalójuk nem volt, csak sós tengervizet ittak, és a túlélők beszámolói szerint teljes kétségbeesés uralkodott közöttük.

Az egyik utas szombatra virradóra, nem sokkal éjfél után hívta fel a spanyol hatóságokat, hogy segítséget kérjen. A kiérkező mentőhajó rossz időjárási körülmények között, húsz csomós szélben közelítette meg a partoktól 7-8 kilométerre lévő kis csempészhajót. A tragédiát valószínűleg az okozta, hogy a már pánikban lévő emberek a mentőhajó láttán a fedélzet egyik oldalára tódultak, a hajójuk pedig emiatt felborult.

Egy bevándorlókkal teli cayuco: ehhez hasonló hajó borult fel szombatra virradóra El Hierro partjaihoz közel.
photo_camera Egy bevándorlókkal teli cayuco: ehhez hasonló hajó borult fel szombatra virradóra El Hierro partjaihoz közel. Fotó: ANTONIO SEMPERE/AFP

A spanyol hajósok 27 embert, köztük négy gyereket tudtak megmenteni, és kilenc holttestet találtak. Beszámolóik szerint csak sikolyokat lehetett hallani az éjszakai hullámok között. Közel ötvenen eltűntek, de a megtalálásukra a hideg, ezer méter mélységű vízben már nincs remény. A hatóságok arra számítanak, hogy a következő napokban sok holttestet sodornak a partra a hullámok El Hierrón, a Kanári-szigetek legdélibb, legkevésbé lakott tagján.

Ez a sziget a Kanári-szigetekre tartó migráció fő célpontja. A szigetekre idén eddig több mint 27 ezren érkeztek, 83 százalékkal többen, mint 2023-ban egész évben. Eközben az ENSZ hivatalos adatai szerint legalább 781-en vesztették életüket, de a valós számok ennél is magasabbak lehetnek. Az illegális bevándorlás miatt nagy politikai feszültség van a Kanári-szigeteken, a helyi hatóságok nagyobb segítséget követelnek a spanyol kormánytól, akik közben az európai uniós határvédelmi szervre, a Frontexre mutogatnak.

A mauritániai, szenegáli és mali bevándorlók halála miatt Ferenc pápa is részvétét fejezte ki. "Fájdalmat érzek azokért az emberekért, akik eltűntek a Kanári-szigeteken. Annyi, annyi szabadságot kereső bevándorló veszik oda a tengeren, vagy szinte már a tengerparton... csak sírni lehet, csak sírni lehet" - mondta a katolikus egyházfő a belgiumi látogatásáról visszafelé a repülőgépen.

(via El Pais)

Kiemelt videóink