Izgalmas szezonnyitó: Orbánnal indul a parlament őszi ülésszaka

Indul a parlament őszi ülésszaka, méghozzá felfokozott hangulatban, a miniszterelnök napirend előtti felszólalásával.

A nyári szünet nem telt eseménytelenül, a kormánypártok számára több kellemetlen ügy is borzolta a kedélyeket, miközben az ellenzék soraiban olyan pártok ülnek, amelyek többsége jelenleg a bejutási küszöböt se érné el, vagy legalábbis annak peremén billeg.

A jelenleg legerősebbnek mért ellenzéki erővel, a Tisza Párttal viszont egyelőre nem kell az Országházban megmérkőznie Orbánéknak, kellemetlen kérdésekre azonban még így is számíthatnak jócskán.

43 poszt
Időrend
szeptember 30., 15:18

Kövér László elengedte azokat, akiknek dolguk van

Így teszünk mi is, percről percre tudósításunkat zárjuk, ha valakit a plenáris ülés további programpontjai is érdekelnek, kattintson ide.

A vártnál is izgalmasabbra sikerült a szezonnyitás, Orbán Viktor tsz-beszédével, liluló fejű Gyurcsánnyal, házmesterkedő Kövér Lászlóval, gúnyolódó Kocsis Mátéval.

A kérdés, amit különféle módokon a legtöbben feltettek: helyén van-e még Orbán Balázs?

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Igen.

szeptember 30., 15:11

Juncker támogatásáról

Amikor a luxemburgiak miniszterelnökét, Junckert megválasztották a EB elnökének, két ország ellenezte: a britek és mi. - mondta Orbán, reagálva Tordai Bence szavaira, mondván, akkoriban meggyőződésük volt, ha Junckert megválasztják, és ezzel az EB-t politikai testületté alakítják, a britek ki fognak lépni az EU-ból (ez meg is történt), mi meg itt maradunk egyedül. Orbán szerint eben igaza is volt, ezért nem támogatták már akkor sem Junckert.

Komjáthi Imrének azt üzente: az iskolából kikerülő fiatalok funkcionális analfabetizmusára vonatkozó állításokkal csak „óvatosan”.

„Nem javaslom, hogy leértékeljük a pedagógustársadalom munkáját, ez nem felel meg a valóságnak.”

Orbán a pedagógusok nevében visszautasította ezeket az állításokat.

Erre nagy tapsot kapott a miniszterelnök, aki rögvest jelezte is, hogy az egészségügyre és az oktatásra a 2010 óta regnáló kormány többet költött elődjénél.

Ezután munkaügyi kérdésekben is kioktatta Komjáthit, mondván, szerint nem lesz sosem olyan, hogy csak fehérgalléros munkavállalókra lesz szükség, ezért arra intette a szakszervezeti hátterű szocialista képviselőt, hogy nem szabad megvetendő dologként beszélni az összeszerelő üzemekről sem. Orbán ezt meg a munkások nevében utasította vissza.

Megint nagy tapsot kapott.

szeptember 30., 15:07

Orbán: Sikerüljön jobban az őszi ülésszak folytatása, mint ahogy ma elkezdődött!

A miniszterelnök válaszolt a kérdésekre, köszöni szépen!

szeptember 30., 15:02

Nem ők avatkoznak be, beléjük avatkoznak

Orbán nem hiszi, hogy beavatkoznának az Egyesült Államok belpolitikájába, inkább fordítva szokott lenni. Még nagyon sokat kellene tenniük azért, hogy kiegyenlítsék a mérleget.

szeptember 30., 15:00

Kocsis Máté gazdatestezett és figyelmeztetett

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csalódottságának adott hangot, mert „tartalmasabb hozzászólást” várt Gyurcsánytól (aki lehet, hogy mondott volna még tartalmasabbakat is, de Kövér László megvonta tőle a szót).

„Eltelt a nyarunk azzal, hogy hallgattunk egy nárcisztikus hazudozót, most meg hallgatunk egy másikat”, mondta. Majd ráfordult a lényegre:

Orbán Balázs lehet, hogy olyat mondott, amit nem lehet mondani, de korrigálta a szavait, mondta Kocsis, és nagyon dörgedelmesen szólt oda az ellenzéknek, mondván, „messzemenőkig visszautasítjuk a túloldal bármely tagjától, hogy 1956 vonatkozásában minket felkérdezzen.”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ezzel kapcsolatban beszólt Tordai Bencének, mondván, azzal a DK-van indultak együtt a választáson, amelyiknek az elnöke „2006-ban közénk lövetett”, hozzátéve, a következő választáson is együtt indulhatnak, mivel - mondta még mindig Tordainak - „önöknek muszáj lenne valami gazdatestet találni.”

Kocsis nagyon nyomatékosan jelezte, hogy az 1956-os vitákkal kapcsolatban „nagyon óvatosak legyenek, mert minden idézetük rendelkezésünkre áll, hogy szembefordítsuk önökkel”, és javasolta, hogy Orbán Balázs korrigált(!) szavait vele vitassák meg, mert Kocsis szerint ráadásul nagy szellemi fölénnyel vitázna velük a témában.

Szólt még néhány szót az árvízről és a gazdasági semlegességről is, ez utóbbihoz hogy azok is értsék, akik eddig nem értették azzal próbált segíteni:.

Az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partere Kína, és Kína legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok.

Kocsis még egy kicsit lovagolt Tordai szavait, mondván, a magyarok nem akarnak más országok háborúiban részt venni, és másodszor is megismételte a gazdatestes viccet (Tordai valószínűleg nem nevetett), majd megköszönte a miniszterelnöknek a tájékoztatót.

szeptember 30., 15:00

Két szláv nép háborúja

Orbán megismételte, hogy az orosz-ukrán háború az két szláv nép háborúja. Céljuk, hogy a háború ne kerüljön közel Magyarországhoz, mert hatalmas fenyegetést jelent nem csak Európa, de az egész világ számára.

A külüggyel szembeni kibertámadásokról elmondta, hogy minden nap történik legalább egy tucat. Ezeket általában sikeresen kivédik.

szeptember 30., 14:58

A kormány fellép a drogterjesztéssel szemben

Orbán a kínai hitelről elmondta, hogy nem csak abból akarják megoldani a problémákat, mert épp most fordultak az Európai Fejlesztési Bankhoz vasúti fejlesztésekhez. De szerinte más helyről is vesznek fel hiteleket.

A külföldi vendégmunkásokról elmondta, hogy a kormány ahhoz tartja magát, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet, amennyi betöltetlen állás van az országban.

Orbán szerint nem árasztja el bűnözés az országot, ezt állítani pedig a rendőrség munkájának lebecslése. Szerinte országunk az egyik legbiztonságosabb ország Európában.

A drogkereskedelemmel kapcsolatban azonban komoly problémákat lát. Korábban azt tanulták, hogy az egy nagyvárosi probléma, de már látják, hogy vidéken is pusztít. Keményen terveznek fellépni a drogterjesztéssel szemben.

szeptember 30., 14:54

Orbán reagál

Minden ott folytatódik, ahol tavasszal abbamaradt, mondta Orbán, aki türelmet kér a DK képviselői számára. Szerinte érthető, hogy idegesek, mert már a parlamenti bejutásért kell küzdeniük.

szeptember 30., 14:49

Kövér László leültette Gyurcsány Ferencet

Gyurcsány Júdásról kezdett beszélni: "Minden árulásnak hosszú története van. Orbán Viktor kormányfő és kormányának is hosszú története van. Bár annak nyílt megvallása az elmúlt napok terméke." A volt miniszterelnök szerint másfél évtizedet kell visszamennünk, egészen az Orbán-Putyin találkozóig, hogy megértsük, hol kezdődött az árulás. Szerinte 15 perc beszélgetés Vlagyimir Putyinnal elég volt, hogy az addig oroszellenes Orbán már oroszbarátként térjen vissza. Gyurcsány szerint Putyin a markában tartja Orbán Viktort, aki elárulta hazáját.

Kövér László ekkor közbeszólt: "Ne gondolja, hogy mindent megengedhet magának ebben a házban. Magyarország kormányát és miniszterelnökét önnek nincsen joga lehazaárulózni." Kövér szerint minden zagyvaságot össze lehet hordani, de mivel most nem ő a miniszterelnök, nem engedhet meg magának mindent, "mint 2006 októberében". Kövér szerint, ha ezt nem tartja tiszteletben, elveszi tőle a szót.

Gyurcsány erre azt mondta, hogy Kövér rossz párttitkárként viselkedik, mire Kövér elvette tőle a szót, és arra kérte, hogy üljön le, és valaki hozzon neki egy pohár vizet. Gyurcsány tovább beszélt, mire Kövér többször megpróbálta leállítani, majd a szót Kocsis Máténak. Gyurcsány hamarosan elhagyta a parlamentet.

szeptember 30., 14:45

Simicskó István ​meglepő dolgokkal indított

A KDNP frakcióvezetője elsőként megköszönte a miniszterelnök úr tájékoztatóját, „mert fontos dolgokról kaptunk tájékoztatást”.

A KDNP frakciójának nevében külön megköszönte az árvízvédelemben résztvevőknek a munkájukat (Orbántól eltérően ő az önkénteseket is megemlítette), majd kicsit áttekintette az árvizeket 1838-tól napjainkig, és néhány adattal szemléltette, hogy például az 1838-as és a 2013-as is nagyobb volt a mostaninál.

Simicskó a Gondosóra Programot emelte még ki, mint méltatandó projektet, „mert idős honfitársainknak is figyelmet szentel”, majd a gazdasági növekedéssel kapcsolatban jelezte, hogy a KDNP mindennel egyetért, ami a miniszterelnök részéről elhangzott.

A családtámogatások bővítésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a KDNP a családok pártja, ezért örömmel látják, hogy a kormány évről évre sokat tesz a családokért, és örömmel támogatják az erre irányuló törvénymódosításokat is.

A keleti nyitással kapcsolattal kapcsolatban azt javasolta, hogy tekintsük meg a térképet, mert onnan kiderül, hogy „Oroszországot és Kínát nehéz megkerülni”, ezért messzemenőkig támogatják a kormány ilyen irányú politikáját.

A KDNP frakciójának álláspontja a migrációval kapcsolatban megegyezik a kormány álláspontjával. A szuverenitásunk védelmében azt mondta: határozottan fel kell lépni a beavatkozások ellen. Háború és béke körében nincsen változás az álláspontjukban, békét és tárgyalásokat akarnak.

Végezetül ismét megköszönte miniszterelnök úrnak a tájékoztatást és jó munkát kívánt mindenkinek.

szeptember 30., 14:35

Toroczkai László szerint a kormány nem azt teszi, amit mond

Toroczkai László kezdésnek Ungár Péterre reagált. A Mi Hazánk elnöke szerint míg az oroszoknál a történelmi tények kimondása miatt lehet börtönbüntetést kapni, addig nyugaton lmbtq-t kritizáló kommentek miatt zárhatnak le.

Az árvízről azt mondta, Orbán elfelejtette megemlíteni, hogy mennyi vizet engedtek ki az országból, miközben idén történelmi szinten is durva aszály sújtja a mezőgazdaságot.

Toroczkai szerint helyes, hogy a kormány kelet és nyugat között próbál egyensúlyozni. Szerinte azonban a kormány nem ezt teszi, mivel a gázai háború esetében szinte az egész világgal szemben állva kizárólag Izrael pártját fogja.

Toroczkai szerint az ország belföldi gazdaságpolitikája is ellentmondásos, mivel az adott térségekben megtermelt pénz jelentős része globális nagyvállalatokhoz vándorol.

szeptember 30., 14:30

Komjáthi Imre bogyóhasonlattal és rímekkel szólította fel a kormányt a társadalmi béke kiépítésére

Komjáthi Imre (MSZP) elmondása szerint nagy érdeklődéssel hallgatta Orbán beszédét.

A tusványosi bogyó-(valójába pirula)hasonlattal élve úgy fogalmazott:

„Ön azt a bogyót vette be, amitől beleragadt abba a Mátrixba, amit Rogán Antal és propagandagépezete épített.”

Emlékeztette a miniszterelnököt arra, hogy Novák Katalin és Varga Judit menesztése után azt mondták: a kormányoldalon mindennek van következménye. Ezzel kapcsolatban, Orbán Balázsra utalva feltette a kérdést:

Ez csak nőkre érvényes? Vagy férfiakat is érint?

photo_camera Orbán Balázs még mindig a helyén.
Fotó: Németh Dániel/444

Az MSZP elnöke egy szép rímpárt is alkotott: szerinte Magyarország nem „szuverén Oroszországtól”, hanem „szuvenír Oroszországnak”.

Komjáthi Nancy Frasert idézve kannibál kapitalizmusnak nevezte a kormány által felállított rendszert, végezetül jelezte, hogy az MSZP mindig a béke pártján állt, és így társadalmi békére, társadalmi igazságosság kiépítésére szólította fel a kormányt.

szeptember 30., 14:23

Ungár Péter: A kormány a magyar-amerikai kapcsolatokat kockáztatja

Ungár Péter a miniszterelnök külpolitikai vízióiról beszél. Az LMP elnöke szerint az, hogy a Fidesz nyíltan Donald Trumpot támogatja, azért problémás, mert más országokat ilyen esetben azzal támadnák, hogy beleszólnak a választásokba. A másik probléma, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok javulását kockáztatják. Ez a kapcsolat Ungár szerint az egyik legfontosabb kapcsolat, amit lépten-nyomon kockára tesznek, márpedig az Egyesült Államokban a két párt között általában egyetértés van a külpolitikai kérdésekben.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A két amerikai párt egyetért például abban, hogy Kínával kell felvenni a versenyt, mondta Ungár. Kérdésesnek tartja, hogy lehet Magyarország Trump szövetségese, miközben a kínai vezetéssel is jóban akar lenni. Ráadásul szerinte a keleti külkereskedelmi partnereink nem is annyira Kína, mint inkább azok a kelet-ázsiai államok, amelyek szintén az Egyesült Államokkal üzletelnek.

Problémásnak tartja a gazdasági semlegesség ideológiai alapozását is. Az, hogy a kormány azt kommunikálja, hogy Oroszország az utolsó keresztény mentsvár a nyugati wokeizmussal szemben szerinte káros, mert Oroszországban a mai napig börtönbüntetés jár alapvető történelmi tények kimondásáért.

Miért van az, hogy Ukrajna elidegeníthető, míg Oroszországgal kapcsolatban mindig azt hozzák fel, hogy az a háború végével is állni fog, kérdezte Ungár. Szerinte ugyanis Ukrajna is meg fog maradni a háború végével, ráadásul fel is lesz fegyverezve.

Szerinte a Fidesznek nem kéne úgy tennie, mintha mindig jó lóra tett volna az Európai Unióban. Példának hozta, hogy a Fidesz bizalommal szavazta meg Jean-Claude Junckert és Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. Szerinte el kellene gondolkodni azon, hogy mi van akkor, ha a kormány rossz szövetségeseket talált az EU-ban.