Karácsony: Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézy Dávidba

POLITIKA
szeptember 30., 08:30

Nem volt különösebben sikeres a Magyar Péterrel folytatott megbeszélés - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Telexnek. A két politikus csütörtökön tárgyalt egymással. Karácsony szerint a Tisza Párt furcsa és számára nehezen értelmezhető politikai stratégiát visz: semmiért nem vállal felelősséget, nem vesz részt semmiben, de közben a megválasztott főpolgármestert akadályozná.

„Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek,

de jelölni, vagy nyilvánosan felvállalni nem akarják.” (Magyar titkos tervéről és a lakásán folytatott találkozóról itt olvashat részleteket. Azóta Magyar elismerte, hogy volt tárgyalás.)

Karácsony Gergely Vitézyt továbbra is a Fidesz jelöltjének tartja, és a párhuzamot folytatva felvetette, „ha a Tisza 2026-ban megnyeri a választást, majd Orbán Viktort kérik fel miniszterelnöknek?”

Ő akkor támogatná, hogy Vitézy legyen a városfejlesztési főpolgármester-helyettes, ha cserébe a pártok megszavazzák Kiss Ambrust általános helyettesnek.

Korábban a Tisza Párt közölte, erre nem hajlandó, de Karácsony szerint a Fidesz sem szavaz meg senkit. Ő viszont nem jelöl mást Kiss helyett. Éppen ezért most úgy tűnik, a pénteki alakuló ülésen Karácsony nem tesz javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére. Megvárja, hogy változzon a pártok álláspontja, vagy ha nem fog, majd a kormányhivatal kijelöl valakit, akinek nem lesz semmilyen jogköre. Ha nem választják meg Kisst, ugyanazokat jogköröket fogja ellátni, csak a hivatal főigazgatójaként - közölte Karácsony.

Arról is beszélt,

látta azt a tervet, amivel minden jogkört elvennének tőle, és odaadnák Vitézynek, bár ezt tagadni fogják.

Arra a kérdésre, hogy beállna-e a Tisza Párt, az LMP és a Kutyapárt mellé a többséghez, Karácsony azt mondta, azokat a javaslatokat tudja támogatni, amik a város hasznát szolgálják, őt a pártok nem érdeklik. Szerinte vele az nem tud együttműködni, aki nem akar. A Fidesz viszont nem fog diktálni.

Nem gondolja, hogy a pártok a közgyűlés feloszlatására játszanának, Magyar és Vitézy sem tudja megbuktatni. Bár vehemensen beszélt Magyarról az interjúban, azt mondta, nem dühös rá és nem is neheztel.

„Máté Gábor azt írja a könyvében, hogy a düh egy nagyon hasznos emberi tulajdonság. Én sajnos nem tudok dühös lenni, ez egy régi problémám.”

Azt a stratégiát nem érti, hogy egy jó eredménnyel miért nem akarnak semmit csinálni, csak elvenni a főpolgármester jogköreit.

Említette azt is, hogy Orbán Viktorral az operatív törzs ülésén nem beszélt, és meglepte, hogy nyilvánosan megdicsérte őt az árvízinfón. Azt mondta, semmilyen háttértárgyalás nincs a kormánnyal, és valódi szándékot nem érzékel a kormány részéről az olimpiára.

Még egyszer nem indul miniszterelnök-jelöltnek, teljes mértékben a várospolitikára akar koncentrálni, de ha erkölcsi kötelességének érzi, meg fog szólalni országos ügyekben is.

A Párbeszédből nem lép ki, de már nem fogja alakítani a pártpolitikát. Arra a kérdésre, hogy a 26-os kampányban egyáltalán nem is akar-e részt venni, azt mondta, az még messze van. Soha nem fogja eltitkolni, hogy a kormány politikájával nem ért egyet, mert ellenségként tekintenek az önkormányzatokra.

(Címlapi kép: Bankó Gábor/444)

Kiemelt videóink