Rekordszintre, 110 tonnára nőtt Magyarország aranytartaléka

gazdaság
szeptember 30., 14:28

2024-ben, a Magyar Nemzeti Bank alapításának centenáriumi évében az MNB Magyarország hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait figyelembevéve az aranytartalék 94,5 tonnáról 110 tonnára történő emeléséről döntött.

Az MNB azt írja, az elmúlt években tovább erősödtek azok a világgazdasági, geopolitikai és tőkepiaci folyamatok, amik hozzájárultak az arany szerepének felértékelődéséhez. „Az arany a történelem során számos funkciót töltött be a különböző pénzügyi rendszerekben. Az arany hatékonyan egészíti ki a devizatartalékot normál piaci körülmények között is. A pénzügyi és geopolitikai bizonytalanság fokozódásakor, szélsőséges piaci környezetben az arany menedékeszköz és értékmegőrző funkciójának kiemelt jelentősége van, erősítheti az országgal szembeni bizalmat, támogathatja a pénzügyi stabilitást. Mindezen előnyös tulajdonságainak köszönhetően az arany továbbra is világszerte az egyik legfontosabb tartalékeszköz” – írják. A jegybanki aranyvásárlások 2021-2022-ben is nőttek, 2022-ben történelmi csúcsot értek el (1082 tonna), majd 2023-ban a történelmi csúcstól némileg elmaradva, de szintén 1000 tonnát meghaladó kereslettel jelentkeztek a jegybankok.

Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, a jegybank logisztikai központjában 2021. július 6-án
photo_camera Aranytömbök az MNB által őrzött aranytartalékból Budapesten, a jegybank logisztikai központjában 2021. július 6-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az MNB 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, de az állománya jelentősen ingadozott az évtizedek során. Az aranytartalék állománya a II. világháborúig nőtt, majd a háború végén az MNB legendás Aranyvonatán kb. 30 tonnányi aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrnbe. A háború után az aranytartalék visszakerült az országba, és fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt a forint bevezetésekor. A rendszerváltás idején Magyarország aranytartaléka több lépcsőben minimális, 3,1 tonnás szintre csökkent.

Az MNB azt írja, a hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat szem előtt tartva 2018-ban több mint tízszeresére, 31,5 tonnára növelte az aranytartalékot, majd 2021-ben megháromszorozta, 94,5 tonnára emelte az aranykészlet állományát. Az aranytartalék mostani növelésével az MNB folytatta a 2018-ban elkezdett aranyvásárlási folyamatot a hosszútávú nemzetstratégiai célok elérése érdekében. Az aranytartalék ezzel rekordszintre nőtt. A régiós jegybankok mezőnyében az aranytartalék növelésével Magyarország egy főre jutó aranytartaléka 0,32 unciáról 0,37 unciára nő, így a kelet-közép-európai régióban most Magyarországnak van a legmagasabb egy főre jutó aranytartaléka.

Kiemelt videóink